Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για την πορεία της πανδημίας – Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Πρέπει να διαβάσετε

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις διαψεύδονται» ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και στο νησί.

Όπως σημείωσε η κα. Ψαρουλάκη, ο ιός μας εκπλήσσει για ακόμη μια φορά ωστόσο μένει από εδώ και πέρα να δούμε τα στοιχεία που αφορούν στην μετάλλαξη Όμικρον. «Η Όμικρον φαίνεται, από τα στοιχεία που δεν είναι αρκετά μέχρι τώρα, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο 20ήμερο για να μιλάμε με βεβαιότητα, να έχει μειωμένη νοσηρότητα και θνητότητα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αν τελικά έτσι εξελιχθεί. Το πως θα εξελιχθεί αυτό το κύμα το μεγάλο, έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έναντι της Όμικρον, με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον, με την τρίτη ενισχυτική δόση και βέβαια έχει να κάνει με τη βαρύτητα της επαναλοίμωξης. Η πίεση στα νοσοκομεία θα εξαρτηθεί από τους παράγοντες αυτούς, νοσηρότητα και θνητότητα στους ανεμβολίαστους, αποτελεσματικότητα εμβολίων έναντι της Όμικρον με δεδομένη την γ’ δόση και εδώ έχουμε επαναλοιμώξεις. Πόσο βαριές θα είναι στους εμβολιασμένους, αυτό επίσης δεν το ξέρουμε. Είναι πολλοί οι παράγοντες, το ενθαρρυντικό όμως είναι μέχρι τώρα είναι ότι για τον πρώτο παράγοντα, πρώιμες μελέτες λένε ότι η βαρύτητα είναι μειωμένη της τάξης 30% υπολογίζουν κάποιες μελέτες, άλλες λίγο πάνω ή κάτω».

Ο δεύτερος παράγοντας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων όπως ανέφερε η κα. Ψαρουλάκη, τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα μελέτες είναι ενθαρρυντικά. «Οι τρεις δόσεις καλύπτουν σε ένα ποσοστό 75% ίσως και παραπάνω, η βαρύτητα της επαναλοίμωξης, δεν γνωρίζουμε ακόμη. Υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες, πάνω που γνωρίζαμε τη Δέλτα προκύπτει η Όμικρον με τις αβεβαιότητες. Το κύμα που δημιουργήθηκε σε χώρες που έχουν ήδη περάσει σε σχέση με εμάς, ήταν ότι στην αρχή το κύμα ήταν υψηλό και μετά έπεσε γρήγορα. Ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο εδώ σε εμάς. Γι’ αυτό μίλησα για δίμηνο, είναι δύσκολο γιατί έχουμε και τις άλλες λοιμώξεις, έχουμε την γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Δεν είναι καλή αυτή η περίοδος, το δίμηνο που έρχεται. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Παράλληλα, η κα. Ψαρουλάκη αναφέρθηκε στην αύξηση του ιικού φορτίου στις τέσσερις μεγάλες πόλεις του νησιού, λέγοντας πως όσον αφορά τα στοιχεία στο Ηράκλειο έχουμε συνεχώς αύξηση.. μια μεγάλη αύξηση την εβδομάδα 6 έως 12/12. «Το καλό είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει να υπάρχει μια ανάσχεση της μεγάλης αύξησης. Ακόμη όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα εβδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά, με ανησυχούν οι δύο πόλεις αυτές. Στα Χανιά είναι λίγο μεγαλύτερη η ανησυχία γιατί δεν φαίνεται μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα να υπάρχει ανάσχεση της αύξησης».

Εξήγησε δε, πως στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο δεν υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις, αν εξαιρέσουμε την τελευταία εβδομάδα στον Άγιο. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως στο Ηράκλειο και στα Χανιά, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου έχουμε τετραπλασιασμό του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο και πάνω από 9 φορές στα Χανιά!

«Παρατηρούμε μια αύξηση από 9/12 και συνεχίζει μέχρι τις 24/12, μια αύξηση μεγάλη. Κάπου φαίνεται η ανάσχεση που λέγαμε που δίνει και μια αισιοδοξία, μια ανάσχεση μέχρι της 29/12. Δεν παύει όμως το φορτίο να είναι υψηλό, συνήθως η αποφόρτιση, η αποκλιμάκωση, με την εμπειρία του κύματος που μας έδωσε η Δέλτα, κράτησε ένα μήνα σχεδόν και βέβαια αυτό το κύμα που βλέπουμε τώρα και τις αυξήσεις στις νοσηλείες είναι τα απόνερα της αύξησης που βλέπουμε στις 29/12. Περίπου 15 ημέρες έχουμε αυξήσεις σε νοσηλείες, μετά την κορύφωση των τιμών που δίνουν τα λύματα, είναι η πιο αυξημένη τιμή που πήραμε ποτέ, τον ένα χρόνο τώρα που κάνουμε τις μετρήσεις στα λύματα και στα Χανιά το ίδιο. Είναι αναμενόμενο εξάλλου φαίνεται και από τις μολύνσεις» σημείωσε η κα. Ψαρουλάκη.

Σύμφωνα με την κα. Ψαρουλάκη, βλέπουμε στο Ηράκλειο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων καθώς στις 9/12 είχαμε 128 νέες μολύνσεις, ενώ 20 ημέρες μετά βλέπουμε 485. «Ακολουθεί με μια καθυστέρηση η αύξηση στα λύματα του ιού και μετά από ένα 10ήμερο, η αύξηση στις εισαγωγές, στις νοσηλείες. Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά. Εκεί βλέπουμε μια απότομη αύξηση, πιο απότομη από το Ηράκλειο η οποία παραμένει. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ανάσχεση της αύξησης του ιικού φορτίου στα Χανιά. Βέβαια εδώ επίσης βλέπουμε ότι στα Χανιά από 85 κρούσματα στις 13/12 βλέπουμε 281 στις 29/12. Μιλάω πάντα για την πόλη και όχι για την Περιφερειακή Ενότητα. Να δούμε πως θα πάνε αυτή τη βδομάδα τα πράγματα, αν υπάρχει μια αποκλιμάκωση ή μια σταθεροποίηση έστω».

Κλείνοντας, η κα. Ψαρουλάκη σημείωσε πως αυτό που βλέπουμε αυτή τη βδομάδα είναι η απόρροια των τιμών που είδαμε στις 29/12. «Όταν έδινε μια κορύφωση η Δέλτα, οι τιμές των λυμάτων ακολουθούσαν ένα 10-15νθήμερο για να το δούμε στην αύξηση νοσηλειών. Η Όμικρον πάει με μεγαλύτερες ταχύτητες και δεν θα είναι απόλυτα συγκρίσιμα γιατί οι νοσηλείες είναι λιγότερες. Φαίνεται ότι δεν θα το αποφύγουμε όμως, θα αυξηθούν οι νοσηλείες και ήδη αυτό δείχνουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και πως να γινόταν διαφορετικά, αφού είναι πιο ήπια η μορφή της νόσου αλλά είναι περισσότερα τα κρούσματα. Πάντα ένα ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλεία και αυτό είναι σε μια μεγάλη δεξαμενή, έτσι εξηγείται η αύξηση νοσηλειών. Πάντα όμως μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα