Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και άμεση πολιτική απόφαση για το μείζον θέμα της έλλειψης εργατών γης ζητούν οι αγρότες της Κρήτης.
Οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων του νησιού, με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία συνυπογράφει πλήθος φορέων, μεταφέρουν «όχι μόνο την αγωνία των αγροτών για την επόμενη μέρα αλλά και αυτήν των εταιρειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία του τόπου», ενώ τονίζουν πως η άμεση λύση του προβλήματος «είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί η (διαφαινόμενη) επισιτιστική κρίση στους επόμενους μήνες στην ελληνική κοινωνία».
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης ανέφερε πως ο λόγος που εστάλη ξανά η επιστολή είναι διότι δεν φαίνεται να υπάρχει μια λύση για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί αρκετά υπουργεία. «Μια νέα επιστολή από το σύνολο των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης, που την συνυπογράφουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων ή εταιριών που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι και έχουν εισπράξει την αγωνία μας και γι’αυτό μας συμπαραστέκονται».
Ο κ. Βιαννιτάκης εξήγησε πως το πρόβλημα δεν ξεκίνησε τώρα αλλά είχε δημιουργηθεί ήδη αρκετά χρόνια πριν. «Τη δεδομένη στιγμή, η γειτονική χώρα η Ιταλία έχει φτιάξει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο και γι’ αυτό είναι πόλος έλξης των εργατών γης που έχουμε στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ανάλογες κινήσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα από αγροτικούς φορείς και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι έχει θορυβηθεί η κυβέρνηση με το θέμα που δεν είναι απλό να λυθεί αλλά πολύπλοκο. Εμπεριέχονται θέματα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό περιπλέκει την κατάσταση περισσότερο αυτή τη στιγμή. Έχουμε λύσεις αν χρειαστεί, έχουμε δώσει προτάσεις και θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει την κατεύθυνση και στην πολιτική απόφαση, να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε θέση να δούμε όλοι μαζί τα τεχνικά ζήτημα του θέματος».
Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, αυτό που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι ο λόγος που φεύγουν οι εργάτες γης – κυρίως τρίτων χωρών – είναι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που περικλείει τη διαμονή τους στη χώρα μας. «Δεν έχει να κάνει με τις οικονομικές απολαβές που το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει στα ύψη και λογικό είναι λόγω της έλλειψης, έχει να κάνει με τον τρόπο που εκδίδουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και το αυτονόητο για τον οποιοδήποτε από εμάς, να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στη χώρα μας και να επισκεφθούν τη δική τους χωρίς προβλήματα στην επιστροφή. Είναι τόσο απλά αυτά που ζητάμε, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα συντομεύσει τις διαδικασίες και όσοι έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν στην αγροτική δραστηριότητα να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια».
Πρόσθεσε δε, πως τα τελευταία 3 – 4 χρόνια έχει απομείνει ένα 20 – 30% των εργατών γης και μένουν μόνο όσοι διαθέτουν χαρτιά, δηλαδή έχουν συμπληρώσει επτά χρόνια στην χώρα και μπορούν να εκδώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα ή αυτοί που είναι κοντά στην συμπλήρωση των επτά χρόνων. «Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν φεύγουν για καλύτερες οικονομικές απολαβές όπως ακούγεται σε χώρες όπως η Ιταλία ή αλλού».
Ο κ. Βιαννιτάκης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αγροτικοί φορείς, λέγοντας πως σε κάθε νέα καλλιέργεια που μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, παρατηρείται έντονα το πρόβλημα. «Αυτό είναι δεδομένο είτε στην Βόρεια Ελλάδα που έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κερασιών και άλλων πυρηνόκαρπων, φαίνεται το πρόβλημα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα συλλέξουν, είτε στην Κρήτη και δη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και την ελαιοκομιδή, όπου επισπεύδουμε τις διαδικασίες ώστε όταν έρθει η στιγμή να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε – τονίζουμε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν προτίθεται κανένας από εμάς να ξεκινήσει όπως έκανε τα τελευταία χρόνια την κίνηση της καλλιεργητικής περιόδου αν δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή εργατικά χέρια. Το κόστος της καλλιέργειας γενικότερα έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν υπάρχει λόγος να παράγεις ένα προϊόν τη στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις καλλιεργητικές διαδικασίες και στην συγκομιδή στην περιοχή μας».
Μάλιστα, επεσήμανε πως ένα από τα φαινόμενα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η ντομάτα, για την εποχή έχει πολύ «καλή τιμή», όπου ένα μέρος οφείλεται στο ότι έχει μειωμένη προσφορά. «Πολλοί παραγωγοί αναφέρουν ότι δεν έχουν τα εργατικά χέρια για την συγκομιδή της ντομάτας, καθημερινά συγκομίζεται ένα μέρος της παραγωγής και το υπόλοιπο, όσο περνάει ο καιρός ιδιαίτερα στις ζεστές συνθήκες, το προϊόν υποβαθμίζεται ποιοτικά, οπότε αν δεν μαζευτεί την ώρα που πρέπει σιγά – σιγά υποβαθμίζεται και στο τέλος θα καταλήξει στα σκουπίδια. Την ώρα που η τιμή έχει φτάσει 2 και 2,50 ευρώ στη λιανική σε άλλα μέρη της Ελλάδας ενώ από εμάς φεύγει με 0,50 και 0,60 λεπτά».
Όσον αφορά τους ντόπιους εργάτες, ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε πως είναι ένας από τους λόγους που αναφέρουν οι αγρότες ότι είναι πολιτική απόφαση. «Καταλαβαίνουμε τις σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση, όμως την ίδια στιγμή δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο από τον ΟΑΕΔ π.χ. για να μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες στον αγροτικό χώρο. Αυτό είναι που ξεπερνάει τα όρια της λογικής».
Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης εξήγησε πως στον ΟΑΕΔ δεν μπορεί το επάγγελμα να εκχωρηθεί ως ασφαλιστικός κωδικός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφάλιση από τον ΟΓΑ. «Υπάρχει η διάταξη ότι όποιος είναι εποχιακός σε άλλο αντικείμενο εργασίας, στον αγροτικό χώρο δεν χάνει το επίδομα ανεργίας, αυτό δεν έχει δουλέψει στην πράξη».