Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
27.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη – Κορωνοϊός: Επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία – Σε ετοιμότητα για αύξηση των διασωληνωμένων

Πρέπει να διαβάσετε

Αισιόδοξος πως το δημόσιο σύστημα υγείας σε επίπεδο Κρήτης θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και Συντονιστής των ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νησιού, Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο κ. Γεωργόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται διασωλήνωση και σε επίπεδο Κρήτης, στα νοσοκομεία να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, ωστόσο πρόσθεσε πως το νησί, εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

«Στο ΠΑΓΝΗ έχουμε 16 κλίνες ΜΕΘ αλλά είμαστε σε θέση να τις αυξήσουμε άμεσα. Επομένως είμαστε σε μια καλή κατάσταση όσον αφορά στον αριθμό των κλινών», είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος ενώ τόνισε πως προχωρούν ήδη οι διαδικασίες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».  Σύμφωνα με τον ίδιο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό τον Ιανουάριο, η νέα ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ να είναι έτοιμη.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε παράλληλα στην ενίσχυση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Θα μιλήσω με αριθμούς. Τον Μάρτιο, πριν την έναρξη της πανδημίας, το ΠΑΓΝΗ είχε 12 κρεβάτια ΜΕΘ. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, το ΠΑΓΝΗ έχει 16 κρεβάτια ΜΕΘ. Αυξήθηκαν κατά 33%. Στη χώρα αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 1.000. Το ΠΑΓΝΗ τον Ιανουάριο θα έχει 27 κρεβάτια ΜΕΘ, αυτά τα πράγματα έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα έχει προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα. Ακόμη κι αν είχαμε διπλάσιο αριθμό κλινών ΜΕΘ, δεν λύνεται το πρόβλημα γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν γιατροί, για να καλυφθούν τα κρεβάτια. Οι εντατικολόγοι δεν είναι αρκετοί στη χώρα, ποτέ δεν ήταν. Δεν μιλάμε για κανονικές συνθήκες, μιλάμε για έναν πόλεμο».

Ο συντονιστής των ΜΕΘ αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν και στο Ηράκλειο, μόλις μια ημέρα πριν το lockdown.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να υπακούσει. Στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσοστό δεν πιστεύει ότι υπάρχει το πρόβλημα αυτό, πως θα τους πείσεις; Μια ημέρα πριν το lockdown έγινε χαμός στο Ηράκλειο. Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, είναι του κόσμου όλου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα