Sos εκπέμπουν οι παραγωγοί κηπευτικών στην Ιεράπετρα καθώς αρκετοί αδυνατούν να μαζέψουν την παραγωγή τους, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Όπως τόνισε στην Τηλεόραση CRETA ο Γ.Γ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, πρόκειται για μια κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρία χρόνια, όμως στην παρούσα φάση βρίσκονται σε αδιέξοδο.
“Μέχρι τώρα έστω και την τελευταία στιγμή η κατάσταση εξομαλυνόταν και μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε ένα κύκλο εργασιών της τάξεως του 60%. Σήμερα όμως έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουν έρθει νέοι εργάτες στην περιοχή μας, η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει την παραγωγή της περυσινής χρονιάς, ούτως ώστε να είναι πόλος έλξης για εργάτες γης από την υπόλοιπη Ελλάδα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λιγοστοί αυτήν τη στιγμή που υπάρχουν στα θερμοκήπια, να απορροφηθούν και από τις ελιές. Δε θα ολοκληρώσουμε ούτε το 10%.”
Οι καλλιέργειες φυτεύτηκαν πριν από δύο μήνες, ήρθε η ώρα της συγκομιδής, αλλά πολλά κηπευτικά παραμένουν στα φυτά και μεγάλο μέρος εν τέλει θα καταλήξει στα σκουπίδια.
“Αυτήν τη στιγμή η ντομάτα έχει μια φυσιολογική τιμή για τον παραγωγό, αλλά αδυνατούμε να προχωρήσουμε στη συγκομιδή. Παράλληλα, να λάβουμε υπόψη ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο από 60%” πρόσθεσε ο κ. Βιαννιτάκης.
Ως αποτέλεσμα, τα βασικά κηπευτικά της χειμερινής περιόδου θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τα αγγούρια, οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, είναι αμφίβολο αν θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια, όπως συνηθίζεται.
“Ο παραγωγός εδώ και μήνες έχει υποβάλει αίτημα για εργάτες γης, έχει επιβαρυνθεί με τα υψηλά κόστη των παραβόλων κι αυτήν τη στιγμή έχει φυτέψει το θερμοκήπιό του, αλλά αναγκάζεται να σταματήσει την καλλιέργεια, γιατί το αίτημά του απορρίφθηκε από την Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών” τόνισε ο κ. Βιαννιτάκης κι έκανε λόγο για προσδοκώμενη εκτίναξη των τιμών λόγω έλλειψης κηπευτικών.
“Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από την τιμή παραγωγού, διαπιστώνεται ότι ο καταναλωτής αγοράζει σταθερά ακριβά, όλο αυτό το διάστημα. Το είδαμε πολύ έντονα το καλοκαίρι με αγγούρια τα οποία πωλούνταν από τον παραγωγό 0,20 ευρώ και κατέληγαν στον καταναλωτή στην τιμή των 2 ευρώ. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα πεινάσει. Έστω και τώρα πρέπει να το δούμε με εντελώς διαφορετική σκοπιά και να δοθεί λύση.”