Δραματικές είναι οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων στο Ηράκλειο, με τους ασθενείς να ψάχνουν και να μην βρίσκουν τα απαραίτητα για την θεραπεία τους σκευάσματα και τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να βοηθήσουν, χωρίς να βλέπουν λύση στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Όπως σημείωσε μάλιστα ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται με τις ελλείψεις φαρμάκων τα οποία δεν έχουν γενόσημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντικατασταθούν με πολλούς ασθενείς να μένουν ανά διαστήματα χωρίς την απαραίτητη θεραπεία.
Ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, με τον κ. Σκουντάκη να σημειώνει πως υπάρχουν καρκινοπαθείς οι οποίοι ψάχνουν για τα φάρμακά τους όχι μόνο σε όλη την Κρήτη αλλά και σε φαρμακεία της υπόλοιπης Ελλάδας. «Υπάρχουν ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αυτούς τους ασθενείς καθώς αν δεν βρουν ή έστω καθυστερήσουν την θεραπεία τους, αυτό μπορεί να έχειπολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν τους φτάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αλλά με μια συνταγή στο χέρι αναγκάζονται να γυρίζουν όλη την Κρήτη ενώ πολλές φορές ψάχνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο κ. Σκουντάκης σημείωσε πως τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι φαρμακαποθήκες δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση των φαρμάκων ώστε να τα προμηθεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς. Ωστόσο τόνισε πως οι ελλείψεις είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με πρωτοβουλία της κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «δεν δείχνει διάθεση να το κάνει».
Βασικότεροι λόγοι της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα μας είναι -πέρα από τα κατά καιρούς προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής- ο πόλεμος στην Ουκρανία που είχε ως συνέπεια τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και οι εξαγωγές από χώρες όπου τα φάρμακα είναι φθηνότερα, όπως η Ελλάδα, σε άλλες όπου πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή. «Οι εταιρείες δεν τηρούν την υποχρέωσή τους για τα αποθέματα που έπρεπε να έχουν στην Ελλάδα βάσει του νόμου και τα εξαγάγουν σε χώρες που οι τιμές είναι τριπλάσιες, ίσως και δεκαπλάσιες σε κάποιες περιπτώσεις», δήλωσε πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου.
Το πρόβλημα στη χώρα μας εντείνεται καθώς ο ΙΦΕΤ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος να εισάγει φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είναι σε έλλειψη, είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει επαρκή χρηματοδότηση, συμπλήρωσε ο κ. Σκουντάκης.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που σήμερα συνεδριάζει για το θέμα, έχει επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα, χωρίς ωστόσο να έχει βρει ανταπόκριση. «Όσες φορές προσεγγίσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, η απάντηση που εισπράξαμε είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική αγορά», ανέφερε ο κ. Σκουντάκης.