Η συνύπαρξη της γρίπης και του κορωνοϊού είναι ανησυχητική, για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται επιβεβλημένος ο εμβολιασμός, αλλά και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η γρίπη είναι ήδη σε έξαρση έχοντας καταγράψει 174 κρούσματα ως το τέλος Αυγούστου και ενδέχεται φέτος, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, η εξάπλωσή της να είναι μεγάλη.
Για αυτό λόγο και εφιστούν την προσοχή των πολιτών στην λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων με βασικότερη τη χρήση προστατευτικής μάσκας.
Όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.», ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία της προφύλαξης από την γρίπη και τον κορωνοϊό τόσο μέσω του εμβολιασμού όσο και με τη χρήση προστατευτικής μάσκας: «η συνύπαρξη γρίπης και covid είναι καλό να συζητηθεί. Η γρίπη σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να προληφθεί από τον εμβολιασμό, ο οποίος είναι ήδη έτοιμος με ένα τετραδύναμο εμβόλιο με αρκετά στελέχη γρίπης -όπως κάθε χρόνο ο καινούριος εμβολιασμός είναι ανανεωμένος σε μεγάλο βαθμό- και νομίζω ότι το μήνυμα είναι διπλό εδώ: να προφυλάξουμε όσο γίνεται τον πληθυσμού μας από την γρίπη κι από τον κορωνοϊό. Η προστασία είναι διπλή και εμβολιασμός και μάσκα. Η μάσκα έχει μεγάλη σημασία, γιατί μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη και των δυο νοσημάτων».
Ο κ. Λιονής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία χρήσης της μάσκας για την προστασία του πληθυσμού από την γρίπη και το covid:«Για την μάσκα δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση, ο κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί ότι έχει τελειώσει η πανδημία και ότι ο κάθε ένας περνά ελαφρά τον κορωνοϊό . Όμως αγνοούμε και την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου και της γρίπης και του κορωνοϊού σε ηλικιωμένα άτομα, που όλοι γνωρίζουμε που μπορεί να καταλήξει, αλλά και συγχρόνως αυτό που περισσότερο δεν συζητιέται είναι η σχέση της λοίμωξης από covid με το post covid (long covid), που αποτελεί ένα σοβαρό θέμα εξίσου» υπογράμμισε.
Η συνύπαρξη του κορωνοϊού με την γρίπη συνεπάγεται, όπως πρόσθεσε ο κ. Λιονής, μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον πληθυσμό, μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρές παρενέργειες, μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους. «Από μόνη της η γρίπη και προ κορωνοϊού κόστιζε ζωές» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιονή μέχρι τέλη Αυγούστου είχαν καταγραφεί 174 κρούσματα γρίπης. Η έξαρση του ιού της γρίπης αναμένεται το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου: «Η έξαρση της γρίπης αναμένεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί νωρίτερα γιατί ήδη ξεκίνησε και νωρίτερα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τον Νοέμβριο. Όταν περιμένεις ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κυκλοφορίας του ιού θα σημειωθούν από τον Ιανουάριο και επειδή απαιτείται και διάστημα δυο εβδομάδων για να αποκτηθούν αντισώματα είναι καλό ο εμβολιασμός να γίνει Οκτώβριο – Νοέμβριο. Μπορεί κανείς να το κάνει και αργότερα όμως αν κάποιος δίπλα του έχει κολλήσει τότε το εμβόλιο δεν προλαβαίνει να τον προφυλάξει. Καλό θα είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να έχουν εμβολιστεί όλοι» κατέληξε.
Συστάσεις από τον φαρμακευτικό σύλλογο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι δεν πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι του νησιού αναφέρεται:
«Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλά για εμβόλια, μάθαμε πολλά για τα εμβόλια και κάναμε πολλά εμβόλια! Κυρίως εμβόλια που αφορούν την Covid 19. Όμως δεν πρέπει λόγω της πανδημίας να ξεχνάμε και να αμελούμε, όσοι ανήκουμε στις ειδικές ομάδες που τον χρειάζονται, τον αντιγριπικό εμβολιασμό που κάναμε πριν την πανδημία και θα κάνουμε και μετά!
Είναι σημαντικό να μείνουμε συνεπείς στο ραντεβού αυτό, και να μην μας αποσπά η Covid-19 από το να προστατευτούμε από την παλιά γνωστή μας γρίπη. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι οι επίσημες οδηγίες, λένε ότι μια ενδεχόμενη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 δεν επηρεάζει χρονικά τον αντιγριπικό εμβολιασμό μας. Μπορούμε να κάνουμε τα δύο εμβόλια ακόμα και την ίδια μέρα χωρίς να επηρεαστεί η δράση τους. Ειδικά για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 αναμένεται έξαρση της γρίπης και μάλιστα έχουν ήδη καταγραφεί περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες στη χώρα μας. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά φέτος, να εμβολιαστούμε με το αντιγριπικό εμβόλιο, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα συννοσηρότητας γρίπης και κορωνοϊού.
Το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται για όλες τις ειδικές ομάδες και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει εξολοκλήρου την αξία του (άνευ συμμετοχής) σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και τον φαρμακοποιό μας για να μας ενημερώσουν εάν χρειάζεται να κάνουμε αντιγριπικό εμβόλιο».
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 601.702 πολίτες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέχρι και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 601.702 αντιγριπικοί εμβολιασμοί.
Τα αντιγριπικά εμβόλια διατίθενται από τα φαρμακεία και συνταγογραφούνται από τους θεράποντες ιατρούς μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η εξέλιξη του αντιγριπικού εμβολιασμού (πλήθος συνταγογραφημένων εμβολίων και πραγματοποιηθέντων εμβολιασμών) και η κατανομή τους στις επιμέρους ομάδες αυξημένου κινδύνου παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές σε καθημερινή βάση, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ειδικότερα, κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου οι γιατροί καταγράφουν επίσης την ομάδα αυξημένου κινδύνου, στην οποία ανήκει κάθε άτομο για το οποίο συνταγογραφούν το εμβόλιο. Οι φαρμακοποιοί και οι ιατροί που διενεργούν τα αντιγριπικά εμβόλια ενημερώνουν επίσης το Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού. Η επιδημιολογική επιτήρηση ξεκίνησε στις 03-10-2022 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21-05-2023.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κά).
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)
- Άστεγοι
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.