Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Καινοτόμες τεχνολογίες και παρασιτοειδή επιστρατεύονται ενάντια στον δάκο

Πρέπει να διαβάσετε

Για τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για την δακοκτονία μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο εντομολόγος και ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Μανώλης Ροδιτάκης, δηλώνοντας αισιόδοξος για μία καλύτερη χρονιά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της δακοπροσβολής των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, που την περυσινή χρονιά ήταν η «ταφόπλακα» στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως φέτος η Περιφέρεια συνεργάζεται με το ΙΕΛΥΑ / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΙΜΒΒ/ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ για την αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδεντρα του νησιού.

Ο κ. Ροδιτάκης ανέφερε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν ήδη εγκαταστήσει τα δίκτυα παρακολούθησης και φέτος αναμένεται να υπάρχει νωρίτερα εικόνα για τον δακοπληθυσμό.

«Η εμπειρία που αποκτήσαμε πέρυσι ήταν πολύ σημαντική. Μας έκανε να καταλάβουμε ότι υπήρχαν πολλοί παράγοντες. Έχουμε πλέον εντοπίσει τα αίτια, ήταν ένα σύμπλεγμα μυκήτων και δάκου», σημείωσε.

«Δίνονται ήδη οδηγίες από ειδικούς φυτοπαθολόγους», συνέχισε ο κ. Ροδικάκης ενώ συμπλήρωσε πως «ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχουμε στη διαδικασία της δακοπροστασίας, αλλά πλέον θα συνεργαζόμαστε και με τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυξημένη δακοπροσβολή να προβούν σε ψεκασμούς».

Ο ίδιος τόνισε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια γίνονται επιλεκτικές προμήθειες εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, ενώ σε δεύτερο επίπεδο γίνεται μια σωστή και αυξημένη παρακολούθηση της κατάστασης, στην οποία μάλιστα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να εμπλακούν και άλλοι φορείς (δήμοι κλπ).

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του φετινού προγράμματος δακοτονίας στην Κρήτη.

«Ξέρουμε τα αίτια, ψάχνουμε και θα βρούμε τα καταλληλότερα μυκητοκτόνα, θα εξεταστεί και ο χαλκός που έχει πολλαπλή αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης ενώ αποκάλυψε πως εξετάζεται η καταπολέμηση του δάκου με παρασιτοειδή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, αφού το έντομο έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

Όπως έγινε χθες γνωστό χθες η«Πλέον προχωράμε σε μια πολύπλευρη αντιμετώπιση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Ροδιτάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα