Δύο παράγοντες θα κρίνουν την επιδημιολογική πορεία της Κρήτης, τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης.
Ο κ. Λουμπούνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει σταδιακά να περνάμε σε μια φάση που δεν θα μετράμε ή τουλάχιστον δεν θα δίνουμε μεγάλη σημασία στα ημερήσια κρούσματα. «Πάντα έχει σημασία τι γίνεται στα νοσοκομεία, είμαστε από το προηγούμενο διάστημα σε μια συνεχή πτώση αριθμού των νοσηλευόμενων και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, υπάρχει μια σταθερότητα και ειδικά στην Κρήτη είμαστε σε ένα καλό σημείο σε αυτά τα μεγέθη, ήμασταν πολύ καλά. Είχαμε συγκρατημένες νοσηλείες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο επιβαρυντικούς παράγοντες, ο πρώτος είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που συνδυάζεται με το δεύτερο παράγοντα που είναι η Όμικρον 2. Πρόσφατα μου επιβεβαίωσε ο κ. Σουρβίνος ότι υπήρχε μια αυξημένη συχνότητα ανεύρεσης της Όμικρον 2 γιατί έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα, μεγάλη πολιτισμικότητα, πολλούς ξένους και αυτό μας φέρνει σε ευκολότερη επαφή με κόσμο από άλλες περιοχές».
Σαν Κρήτη, όπως σημείωσε ο κ. Λουμπούνης, πάμε πολύ καλά ενώ πρόσθεσε πως σε βάθος χρόνου πιθανόν να έχουμε κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά σε μικρότερους αριθμούς. «Αυτό που έχουμε επίσημα, είναι μπροστά μας, έχουμε καλοκαίρι σε λίγο καιρό. Βγαίνουμε από το χειμώνα που είναι πολύ σημαντική παράμετρος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και κρούσματα γρίπης διαπιστωμένα, είναι δηλαδή μια περίοδος που ακόμη και η γρίπη έχει έξαρση. Αυτά τα μέτρα που ζούμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι βαριά μέτρα, είναι η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και οι συγκεντρώσεις ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους που είναι περιορισμένες. Έχει φύγει η μάσκα από τους εξωτερικούς, σε ένα σημαντικό βαθμό έχουμε κανονικότητα. Υπάρχουν έλεγχοι σε ευαίσθητοι χώροι όπως τα σχολεία και δευτερευόντως σε εσωτερικούς χώρους που μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με τεστ. Είναι καλό, θα πρέπει να συνεχιστεί να γίνεται και πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον, με την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο στέλεχος».
Πρόσθεσε δε, πως η Όμικρον 2 συνεχίζει να καλύπτεται από την ανοσία των εμβολίων σε μικρότερο βαθμό όμως από την Όμικρον. «Γι’ αυτό και πολλοί νοσούν σαν εμβολιασμένοι και δεύτερη φορά. Δεν είναι καθόλου σπάνιο, βλέπουμε ανθρώπους σε διάστημα 2 – 1,5 μηνών να νοσούν δύο φορές».
Όσον αφορά την 4η δόση, ο κ. Λουμπούνης σημείωσε πως από την επιστημονική κοινότητα έχει απορριφθεί για τον γενικό πληθυσμό. «Δεν έχει βρεθεί από καταγραφές που έχουν γίνει για τις τέταρτες δόσεις, ότι έχουν αποτελέσματα και μεγαλύτερη ανοσία στον ευρύτερο πληθυσμό, συνίσταται σε άτομα με προβλήματα υγείας, ανοσοκατασταλμένους κλπ».
Κλείνοντας, ο κ. Λουμπούνης σημείωσε πως στην Κρήτη έχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιασμών στους άνω των 60 και συγκεκριμένα στις ηλικίες 65 -69 ετών. «Έχουμε φτάσει στο 94,5% στο νομό Ηρακλείου, πολύ κοντά είναι και οι άλλες ενότητες. Το Λασίθι είναι κοντά στο 92%, τα Χανιά στο 91% και το Ρέθυμνο 89%. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και στις υπόλοιπες ομάδες, ίσως όχι τόσο υψηλά όμως. Αυτό μας δείχνει το δεύτερο καλό στην Κρήτη. Ότι είναι σχετικά χαμηλές οι νοσηλείες, ιδιαίτερα σε ΜΕΘ και πολύ χαμηλό το ποσοστό των θανάτων. Η Κρήτη είναι η περιοχή που αν εξαιρέσουμε δύο άλλες νησιώτικες, που έχουν χαμηλότερους θανάτους ανά 100 χιλ. πληθυσμού, είναι η καλύτερη Περιφέρεια σε θανάτους στον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έχουμε κάνει καλά».