Κρήτη: Η έλλειψη προσωπικού «καίει» τα ξενοδοχεία

Πρέπει να διαβάσετε

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο του τουρισμού μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης ανέφερε πως τον περασμένο χειμώνα που υπήρχε η εκτίμηση ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019, ίσως να τα ξεπερνούσαμε κιόλας, όμως μετά ήρθε ο πόλεμος και τα πράγματα… άλλαξαν. «Μετρίασα λίγο τις προβλέψεις και είπαμε ότι θα πάμε στο 80-85% της σεζόν, φαίνεται ότι στις αφίξεις του αεροδρομίου φτάσαμε στο 95% του 2019, που σημαίνει ότι είναι πιο καλά τα πράγματα από ότι περίμενα. Μακάρι να δουλέψουν έτσι και οι επόμενες ημέρες ώστε ο κόσμος που τα τελευταία δύο χρόνια υπέφερε από την πανδημία να δουλέψει, να καλύψει το χαμένο έδαφος. Φέτος μια αρνητική κατάσταση λόγω του υπερβολικού κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων, που δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε πέρσι, όταν κάναμε τα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να είμαστε στα όρια του κέρδους ή στα όρια να μη μπούμε μέσα».

Την ίδια στιγμή η έλλειψη προσωπικού «καίει» τα ξενοδοχεία με τον κ. Κουμπαράκη να εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, έκανα κάποιες αρχικές σκέψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν βλέπαμε ότι έρχεται το πρόβλημα αλλά θεώρησα ότι εμείς φταίμε. Όλη η Ευρώπη έχει το ίδιο πρόβλημα, δεν μπορούν να βρουν χέρια για τις επιχειρήσεις, ακούω ότι η αγροτιά κινδυνεύει να μη μπορεί να παράγει διότι δεν υπάρχουν χέρια να δουλέψουν τη γη μας, ακούμε από την βιοτεχνία το ίδιο. Άκουσα το πρωί, ότι δεν μπορούν να βρουν άτομα να εκπαιδεύσουν για ναυαγοσώστες».

Ο κ. Κουμπαράκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές σχολές λέγοντας πως τόσο τα παιδιά της ΑΣΤΕΚ όσο και της ΑΣΤΕΡ, διεκδικούν τα αυτονόητα από τον περασμένο Δεκέμβρη. «Μεταφέραμε το πρόβλημα στο υπουργείο Τουρισμού και έγινε μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας για το που ανήκουν οι σχολές, απαράδεκτο αυτό το πράγμα, να μπαίνει το παιδί με Πανελλήνιες και να του λένε ότι είσαι φοιτητής β’ κατηγορίας».

Κλείνοντας, ο κ. Κουμπαράκης μίλησε και για τη σχολή στο Κοκκίνι Χάνι, λέγοντας πως ήταν μια σχολή που έβγαζε στελέχη του κλάδου και βοηθούσε στο να δουλέψουν τα ξενοδοχεία. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση μέχρι σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα μέχρι τώρα, ωραία τα βίντεο και η διαφήμιση αλλά η πραγματικότητα που είναι;».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα