Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
23.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Γεωχωρικές πληροφορίες με ένα «κλικ»

Πρέπει να διαβάσετε

«Όσο συμπεριλαμβάνουμε τους πολίτες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο τους έχουμε μαζί μας στη συνδιαμόρφωσή τους καθώς η αλληλεπίδραση είναι πάντα για καλό. Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Περιφέρειας Κρήτης, ως δράση καινοτομίας στην Αυτοδιοίκηση, βοηθά στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα γεωχωρικά δεδομένα για πολίτες και φορείς, στην εξοικονόμηση πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων και του επιχειρησιακού σχεδιασμού που η Περιφέρεια έχει οραματιστεί για τα επόμενα χρόνια» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η γεωλόγος-ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας, Ερμιόνη Γιαλύτη.

Με αφορμή την καθημερινή επαφή της Περιφέρειας με πολίτες και φορείς, έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη συγκέντρωσης, οργάνωσης και ομογενοποίησης της γεωγραφικής πληροφορίας, σε συνδυασμό με την περιγραφική.

«Καμιά πληροφορία δεν είναι αξιοποιήσιμη αν δεν απαντά στο «που». Άρα, κάθε φορά που θέλουμε να μάθουμε για το «που» υπάρχει κάτι και τι αφορά, μιλάμε για γεωχωρικά δεδομένα» ανέφερε η κα. Γιαλύτη τονίζοντας ότι μέσω της Υποδομής «GIS Crete» (http://gis.crete.gov.gr) συλλέγονται στοιχεία από τις έξι Διευθύνσεις και όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τοποθετούνται στον ψηφιακό χάρτη συνοδευόμενα από περιγραφικές και θεσμικές ιδιότητες. «Τα Δίκτυα Μεταφορών, ΚΤΕΟ, Μονάδες Υγείας, πρατήρια καυσίμων, κτιριακές υποδομές, μεταποίηση, γεωργία, δομές πολιτικής προστασίας, χώροι καταφυγής, οτιδήποτε χρειαστεί κάποιος σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο καθημερινότητας μπορεί εύκολα να το αναζητήσει» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρέχεται άμεση πρόσβαση σε στοιχεία θεσμοθετημένα από την Περιφέρεια που ενέχουν ρόλο επίσημου εγγράφου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η καινοτομία της Υποδομής συμπεριλαμβάνει δύο ακόμα καινοτομίες, η μία αφορά στο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση του Παρατηρητηρίου Copernicus π.χ. να δούμε στο αεροδρόμιο Καστελίου ποια είναι η πρόοδος των εργασιών ανά πενθήμερο και η δεύτερη αφορά στη διασύνδεση με το σύστημα διαχείρισης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, που ήδη λειτουργεί, ώστε σε κάθε εγγραφή έργου ο ενδιαφερόμενος να βλέπει οτιδήποτε το αφορά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα