Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
27.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Φόβοι για μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα – Σε απόγνωση και οι κτηνοτρόφοι

Πρέπει να διαβάσετε

Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα, σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπαρασύρει και την τιμή στο κρέας, με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι φέτος τα νοικοκυριά θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κρεοπώλης Μανώλης Βυνιχάκης σημείωσε πως υπάρχει κάθε βδομάδα αύξηση και είναι το κόστος παραγωγής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους επαγγελματίες, δυσβάσταχτο. «Θα χρειαστεί φέτος ο καταναλωτής να βάλει το χέρι πιο βαθιά από άλλη φορά στην τσέπη, στο κρητικό αρνί. Αλλά και εμείς δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακριβώς γιατί κάθε βδομάδα έρχονται 20-30 λεπτά πάνω, είναι δύσκολο να πούμε τιμή».

Μάλιστα, σημείωσε πως το κρέας έχει αυξηθεί κατά 30% και οι καταναλωτές περιορίζουν την ποσότητα που αγοράζουν. «Θα δούμε πράγματα που δεν τα περιμέναμε, αν συνεχιστεί αυτό και το σίγουρο είναι ότι θα τα δούμε. Αλλά δεν ξέρουμε τι κόστος θα έχουν τα αμνοερίφια, πάντως έχει πάρει άνοδο και δεν λέει να σταματήσει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης σημείωσε πως η Κρήτη δεν έχει μονόπλευρη οικονομία. «Έχουμε τον αγροδιατροφικό τομέα και σε αυτή την εφιαλτική κρίση, γίνονται μάχες στην Ουκρανία αλλά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Κάθε χώρα θα κλειστεί και από την ώρα που την αυτάρκεια μας, την επισιτιστική και την ενεργειακή τη στηρίζαμε σε δύο χώρες, είχε ήδη αρχίσει μια δυναμική αύξηση. Γιατί είχαμε 60% αύξηση στα δημητριακά το προηγούμενο διάστημα, το απορρόφησε η κτηνοτροφία, το απορρόφησε η μεταποίηση. Ο καταναλωτής έμεινε ήσυχος αλλά τον Αύγουστο το καλαμπόκι ήταν 180 ευρώ και σήμερα αν βρούμε είναι στα 400 ευρώ ο τόνος».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ο ηλιόσπορος που παράγονται εκατομμύρια τόνοι στη Ρωσία και στην Ουκρανία, δίνει δύο προϊόντα το ηλιέλαιο και το ηλιάλευρο. «Το ηλιέλαιο το καταναλώνουμε εμείς κυρίως και το ηλιάλευρο το δίνουμε στις ζωοτροφές. Λείπουν και τα δύο, η τιμή τους όμως στο ηλιάλευρο που δουλεύαμε πριν τον πόλεμο είχε διπλάσια τιμή από ότι πριν 1,5 χρόνο. Εμείς δεν το αντιλαμβανόμασταν, ο πόλεμος έκανε την έκρηξη και όταν εμείς βάζουμε ρήτρες και περιορισμούς στη Ρωσία, η Ουκρανία είναι κατεστραμμένη περιοχή, αυτόματα αυτοί οι περιορισμοί αφορούν και εμάς. Άρα έχουμε μια ανακατανομή, που όποιος αντιλαμβάνεται είναι οικονομική, επισιτισιτική και πολιτιστική. Πρέπει να σκύψουμε ως πολιτισμός σε αυτό το πρόβλημα».

Πρόσθεσε δε, πως ως κοινωνία τα καταφέραμε καλά και επιπλέον έχουμε τον αγροδιατροφικό τομέα. «Να τον αγκαλιάσουμε γιατί θα μας στηρίξει, για 3η συνεχόμενη φορά, μας στήριξη στην πανδημία, στην οικονομική κρίση και τώρα καλείται να δούμε πως θα αλλάξουμε το παραγωγικό σύστημα και συνειδητοποιήσουμε ότι να αγοράζουμε τα μήλα 3 ευρώ, και το κρέας 2 ευρώ, δεν είναι φυσιολογικό».

Ο κ. Στεφανάκης σημείωσε πως οι τιμές, ήρθαν για να… μείνουν. «Αυτά είναι θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, να σκύψουμε από πάνω να δούμε τι γίνεται. Γιατί ας ελπίσουμε αυτή η κρίση να μπορέσει να μας βάλει σε μια σειρά, να δούμε πως θα είμαστε ασφαλείς, όχι μόνο με τις εχθροπραξίες. Βλέπουμε τι γίνεται, ανεβαίνουν τα σιτηρά, γιατί όταν λέμε κοτόπουλο, αυτό είναι και ανταγωνιστικό της διατροφής του ανθρώπου. Αυτό που πολλαπλασιάζεται με το μηδέν είναι τα προβατάκια, οι κατσίκες και τα διάφορα άλλα οικονομικά συμφέροντα τα έβαλαν με τα θέματα κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτό θα πρέπει σαν κοινωνία να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται».

Επεσήμανε όμως, πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον. «Η αγορά της Κίνας φτιάχνει τα δικά της χοιρινά και κατανάλωνε και αγόραζε τα δημητριακά. Κάποια στιγμή, επειδή η μεταποίηση δεν μπορούσε να βάλει τιμή στην λιανική άρχισε να πηγαίνει πίσω η κτηνοτροφία. Οι βορειοευρωπαίοι, έσφαζαν τα χοιρινά άρα έρχονται εδώ και παρά ότι ανέβαιναν οι πρώτες ύλες, το χοιρινό είναι σταθερή αξία. Αυτός για να παράξει όμως θέλει 3 χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Στεφανάκης σημείωσε πως αυτό που λέγεται τρόφιμο θα πάρει την ανιούσα. «Θα ανέβουν τα χοιρινά και τα κοτόπουλα πολύ, θα ανέβουν τα φυτικά προϊόντα που έχουν βάσει το αλεύρι. Επειδή εμείς έχουμε τη γη της Επαγγελίας, έχουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας, αν είμαστε σοβαροί να σκεφτούμε την κατάσταση».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα