Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο για δεδομένα και υποβρύχια καλώδια

Πρέπει να διαβάσετε

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της Κρήτης όσον αφορά στην διακίνηση δεδομένων στην νοτιοανατολική Ευρώπη όταν θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδα για τη δημιουργία νέων data centers αλλά και την προσαιγιάλωση αρκετών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών.

Η τελευταία ανακοίνωση έρχεται από την Digital Realty, εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στο χώρο των data centers, η οποία προχωρά στην κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων του ομίλου στην Κρήτη.

Το εν λόγω data center θα βρίσκεται στην περιοχή του Ηρακλείου και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.

Η επένδυση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια άλλης εκδήλωσης χθες, θα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Το data center στο Ηράκλειο θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα από πλευράς χωρητικότητας με τα δύο κέντρα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική (Athens-3 και Athens-4) από την Digital Realty, η οποία, ως γνωστόν, έχει εξαγοράσει την Lamda Hellix.

Η Digital Realty δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Κρήτη. Η ελληνική Lancom έχει ανακοινώσει και προχωρά με τον σχεδιασμό του δικού της data center, επίσης, στο Ηράκλειο, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί κέντρο δεδομένων στα Χανιά η ιταλική Sparkle. Η διαφορά του τελευταίου με τα άλλα δύο είναι πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ω «ουδέτερη» υποδομή δεδομένου ότι η Sparkle είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος.

Στα Χανιά, πάντως, πρόκειται να προσαιγιαλωθεί το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών Blue που υλοποιεί η Sparkle σε συνεργασία με την Google. Από την άλλη πλευρά, το Ηράκλειο είναι κοντά στο Τυμπάκι, στην νότια πλευρά της Κρήτης, όπου αναμένεται να καταλήξουν τουλάχιστον δύο υποβρύχια καλώδια: το 2A Africa που υλοποιεί η Meta (Facebook) αλλά και το India Europe Express (ΙΕΧ). Με την Digital Realty να αναφέρει πάντως στην ανακοίνωση της ότι υπάρχει και ένα τρίτο σημείο όπου θα καταλήγουν μελλοντικά υποβρύχια καλώδια, το οποίο είναι η Σητεία.

Στο Τυμπάκι πάντως θα βρίσκεται ο νέος καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) της Grid Telecom, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση για το CLS της Grid Telecom έγινε την ίδια ημέρα με εκείνη για τα πλάνα της Lancom να δημιουργήσει data center στην Κρήτη. Ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Η Grid Telecom έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Telecom Egypt για νέα διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης, επίσης, την Κρήτη. Όπως, επίσης, και σε συμφωνία με την Cinturion για την προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος TEAS στην Ελλάδα.

Πιθανότατα η Κρήτη θα είναι η περιοχή όπου θα προσαιγιαλωθεί και αυτό το καλώδιο καθώς είναι το σημείο που διευκολύνει ώστε να μειωθεί το κόστος που απαιτείται για την «παράκαμψη» που θα κάνουν τα καλώδια προκειμένου να κάνουν «στάση» και στη χώρα μας.

Με την Grid Telecom να έχει ήδη έτοιμο το δίκτυο οπτικών ινών αλλά και τις διασυνδέσεις με διεθνείς παρόχους που θα μεταφέρει την κίνηση από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ή ακόμη και της δυτικής Ευρώπης μέσω καλωδίων που συνδέουν την Ιταλία με την δυτική Ελλάδα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα