Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
22.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Εξασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση 6 μεγάλων έργων

Πρέπει να διαβάσετε

Για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε στον Πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν οι τοπικές κοινωνίες με το τέλος της πανδημίας του COVID-19 και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα των νέων υποδομών και έργων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

«Το πιο βασικό είναι κατά το πόσον οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν γρήγορα έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τους έξι άξονες – προτεραιότητες του αναπτυξιακού προγράμματος, ενώ από τον Πρωθυπουργό υπογραμμίστηκε πως η Σύμπραξη Δημοτικού και Ιδιωτικού Τομέα στην υλοποίηση θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Τα χρήματα του Προγράμματος που θα έχει διάρκεια ως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δις. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.

Μεταξύ των 20 μεγαλύτερων έργων σε όλη τη χώρα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους, κάτι το οποίο εξασφαλίζεται απόλυτα, πλέον, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», περιλαμβάνονται σε επίπεδο Κρήτης τα ακόλουθα:

Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.00 €

Κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου – 2019. 15.200.000 €

Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 €

Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 €

Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια-Σταυρός, 5.000.000€

Στα 20 μικρότερα έργα περιλαμβάνονται σε επίπεδο Κρήτης τα ακόλουθα:

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ: Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Τοπική Κοινότητα Κεράς. 347.335,00 €

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα