«Η κατάσταση είναι τραγική» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης, Μιχάλης Καμπιτάκης, αναφορικά με ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Όπως ανέφερε ο κ. Καμπιτάκης για τους εργάτες γης, υπάρχουν αιτήματα που έχουν «φύγει» εδώ και ένα χρόνο από τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και έχουν σταλεί προς τους αρμόδιους. Συγκεκριμένα, ένα από αυτά, είναι να επιδοτηθεί η εργασία. «Σε συνεργασία με το ΕΚΗ αλλά και άλλα εργατικά κέντρα ανά τη χώρα, έχουν φύγει αιτήματα και έχουν γίνει ενοχλήσεις ώστε να επιδοτηθεί η εργασία και να αξιοποιήσουμε το ντόπιο εργατικό δυναμικό που έχουμε στη χώρα. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα. Το δεύτερο ήταν να σταματήσουμε το φευγιό των οικονομικών μεταναστών, όμως το πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, δεν το επιτρέπει αυτό. Είδαμε πριν δύο μήνες περίπου μια ΚΥΑ να βγαίνει αλλά δυστυχώς αντί να λύσει το πρόβλημα το μπέρδεψε κι άλλο».
«Η συγκομιδή των σταφυλιών, ότι πιο προβληματικό μας έχει τύχει τα τελευταία 50 χρόνια»
Τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης, φαίνεται όμως πως δεν σταματούν εκεί, αφού όπως τόνισε ο κ. Καμπιτάκης, η συγκομιδή των σταφυλιών φέτος, ήταν ότι πιο προβληματικό τους έχει τύχει, τα τελευταία 50 χρόνια! «Πάνω που άνοιγαν οινοποιία, θα έμπαιναν στο φουλ οι εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού, θα φούλαραν τα καζάνια να έπαιρναν τα τσίκουδα, ήρθε ο καιρός που το νερό ήταν από 40 έως 120 χιλιοστά ανά περιοχή και αυτό ήταν καταστροφικό . Οι γεωπόνοι είναι έξω, είναι σε καλό δρόμο οι εκτιμήσεις στα επιτραπέζια σταφύλια μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι στα περισσότερα χωριά τελειώνει η εκτίμηση και μπαίνουμε σε άλλες κατηγορίες».
Η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού και η… αδικία
Ένα βασικό αίτημα των παραγωγών εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, αφορά την αποζημίωση του επιτραπέζιου σταφυλιού. «Είδαμε την αδικία να πέφτει στους παραγωγούς του Ηρακλείου, είδαμε τα σταφύλια της Κρήτης να αποζημιώνονται με 0,55 λεπτά που πέρσι ήταν 0,60 και σε άλλες περιοχές να μπαίνει η πραγματική τιμή, με βάση το μέσο όρο της πενταετίας, τα 0,67 λεπτά. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, είναι λάθος. Έχει γίνει συγκεκριμένο αίτημα στο παρελθόν και οι απαντήσεις είναι ότι θα φτιαχτεί».
Ακόμη περιμένουν το φάρμακο για το δάκο
Αναφορικά με τους πληθυσμούς του δάκου φέτος, ο κ. Καμπιτάκης εκτίμησε πως όλα ξεκίνησαν καλά αφού μέχρι στιγμής έχουν ήδη γίνει 4 δολωματικοί ψεκασμοί από την Περιφέρεια. Το πρόβλημα όμως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα και μόνο φάρμακο για την αντιμέτωπιση του δάκου. «Προσπάθησε η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη να λύσει το θέμα, αλλά δυστυχώς το νέο φάρμακο που έχει εγκριθεί δεν έχει έρθει ακόμη στα χέρια μας. Έχουμε κάνει 4 ψεκασμούς με ένα συγκεκριμένο φάρμακο, καλό, κάνει δουλειά, αλλά η επαναχρησιμοποίηση του δημιουργεί ανθεκτικότητα στο δάκο».
Σημείωσε δε, πως δεν έχει δημιουργήσει ακόμη κάποιο πρόβλημα όπως υπάρχουν εστίες σε περιοχές που εντοπίζονται δακοπροσβολές. «Από την αρχή σύστηνα στους παραγωγούς να κάνουν πιο λίγα ποτίσματα, όπου βλέπουν δακοπροσβολή, να επεμβαίνει ο παραγωγός με ολικό ψεκασμό. Δυστυχώς, με την κωλυσιεργία του Υπουργείου και την έλλειψη του φαρμάκου αυτού, δεν λύνουμε το πρόβλημα».
Κλείνοντας, ο κ. Καμπιτάκης αναφέρθηκε στο κόστος, με το οποίο οι αγρότες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Αργοσβήνουμε σιγά – σιγά και θα φανεί το επόμενο διάστημα, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα…» ενώ παράλληλα σχολίασε και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, αναφέροντας πως «παραμένουν απλώς εξαγγελίες».