Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Εντείνονται οι έρευνες για τον οίκο ευγηρίας – «Έβλεπα ψυχές να φεύγουν μόνες τους»

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, που βρίσκεται στο
μικροσκόπιο των Αρχών, όπου εξετάζουν τις συνθήκες θανάτου δεκάδων
ηλικιωμένων και σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις κατέληξαν από ανακοπή.

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, κόρη ηλικιωμένου που φιλοξενούνταν στον οίκο
ευγηρίας, ήταν εκείνη που ξεκίνησε τις καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας ηλικιωμένων στη δομή.

«Εγώ υπέβαλλα έγκληση για την περίπτωση του πατέρα μου τον Σεπτέμβρη του 2020, διότι κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονταν για μια πράξη που, κατά τον χρόνο της υποβολής της έγκλησης, θεωρούσα ότι ήταν απλά έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Παρέλαβα τον πατέρα μου με πυρετό και με υποξυγοναιμία. Στο πρώτο επισκεπτήριο, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Εμένα η εξήγηση αυτή δεν με ικανοποίησε και πήγα και την επόμενη μέρα για να διαπιστώσω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πατέρας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδάκη.

Όπως περιέγραψε η ίδια, προσπάθησαν να της απαγορεύσουν την είσοδο, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της είχε πάει να ξαπλώσει, όμως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι πως βρισκόταν στην τραπεζαρία της μονάδας, δεμένος στην καρέκλα του και σε κακή κατάσταση.

«Έχοντας ένα πολύ κακό προαίσθημα, την απώθησα και πλησίασα τη τζαμαρία της μονάδας, και είδα τον πατέρα μου να κάθεται εκεί, να είναι δεμένος και να μην έχει καθόλου επαφή με το περιβάλλον. Τους ρώτησα γιατί είναι έτσι, και μου έδωσαν την ίδια δικαιολογία και με διαβεβαίωσαν ρητά ότι χαίρει άκρας υγείας, ότι όλα τα ζωτικά του σημεία είναι άριστα, ότι είναι απύρετος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε η κα. Παπαδάκη.

Διαβεβαίωσε δε, πως υπάρχει ήδη τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα της με «πράξεις και παραλήψεις» των υπόπτων, βάσει των στοιχείων που διατέθηκαν από ληξιαρχεία της Κρήτης. «Είναι 64 το 2020 και άλλοι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε μία μονάδα που βάσει των δηλώσεων των συνηγόρων έχει 47 κλίνες». 

Από την πλευρά της η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, σημείωσε πως το πρωί της περασμένης Πέμπτης διενεργήθηκε μια εκταφή σε μια σορό που είχε καταλήξει στο εν λόγω γηροκομείο. Ακολούθησε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νεκροψία – νεκροτομή όμως επειδή έχουν περάσει ήδη 11 μήνες από τον θάνατο, η σορός ήταν σε προχωρημένη σήψη. «Μπορούμε να μπούμε με βεβαιότητα ότι δεν φέρει κατάγματα η σορός που εξετάσαμε». 

Οι καταγγελίες και οι περιγραφές για την άσχημη μεταχείριση των ηλικιωμένων έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας», τόσο από πρώην εργαζόμενους όσο και από συγγενείς με τις έρευνες για τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μία εργαζόμενη καταγγέλλει πως όσο καιρό εργαζόταν στο γηροκομείο πέθαναν αρκετοί ηλικιωμένοι. «Ήταν γύρω στους 20 με 25 ηλικιωμένους. Δεν μας εξηγούσαν τίποτα! Έβλεπα ψυχές να φεύγουν μόνες τους, χωρίς να ειδοποιούνται ποτέ. Εντελώς τυχαία είχαν περάσει 2 – 3 ημέρες με υψηλό πυρετό και μετά ξαφνικά τους περιμέναν. Λες και ήξεραν ότι θα πεθάνουν». 

Ωστόσο, ακόμη ένας πρώην εργαζόμενος προσθέτει πως οι ενδείξεις που έπαιρναν από τους ηλικιωμένους δεν ήταν οι πραγματικές. «Μας βάζανε και γράφαμε στα βιβλία ενδείξεις που δεν ήταν οι πραγματικές. Στην ουσία παίρναμε θερμοκρασίες ή οξυγόνο και απλά μας έλεγαν να βάζουμε ότι μας ερχόταν στο κεφάλι». 

Μάλιστα, ο γιος ηλικιωμένης γυναίκας η οποία φέρεται να κατέληξε στον οίκο ευγηρίας σημείωσε πως από την 1η Μαρτίου δεν ξαναείδε τη μητέρα του ζωντανή. «Μας είχαν προειδοποιήσει ότι είχε χτυπήσει στο κάγκελο του κρεβατιού και τα δύο της χέρια ήταν μελανιασμένα». 

Ο δικηγόρος του γηροκομείου Νίκος Ρουσόπουλος από πλευράς του, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας, με αναφορά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52 – 53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς. Συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο να διαβεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων». 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα