Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Εν αναμονή των 500 εργατών γης από την Δυτική Μακεδονία

Πρέπει να διαβάσετε

Εν αναμονή υλοποίησης της δέσμευσης του Υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, βρίσκονται αγρότες και φορείς, για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην Κρήτη.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ο κ. Γεωργιάδης, είχε δεσμευτεί ότι μετά από επικοινωνία με τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ, συμφωνήθηκε από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο να «τρέξει» ένα πρόγραμμα για τη μετακίνηση και διαμονή εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε, ήταν μια ιδέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που ο ίδιος θέλησε να υιοθετήσει μόλις έγινε υπουργός Εργασίας. Η διαμονή τους θα επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ.

«Θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 500 εργαζόμενους από τη Δυτική Μακεδονία που θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Θα έλεγα εγώ ότι θα είναι ένας προάγγελος, ώστε να δούμε αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν αργότερα να εργάζονται και στον τουρισμό», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Μαρία Μπινιχάκη ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μωυσάκη:

 

«Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης καταστρέφεται» – Φόβοι για την πιο δύσκολη χρονιά

«Δύο χρόνια είμαστε στο μηδέν» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Μαρία Μπινιχάκη ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ, αντί να λύνουν το πρόβλημα φαίνεται να το περιπλέκουν περισσότερο, καθώς εμπλέκονται αρκετά υπουργεία για την έλευση εργατών γης από τρίτες χώρες, ενώ σημαντικό εμπόδιο αποτελεί και η γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, σε επίπεδο νομού Λασιθίου, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει πάνω από 2.500 αιτήσεις από εργάτες τρίτων χωρών και έχει απορριφθεί το 80%, καθώς δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Διαδικασία, που είναι πιο εύκολη σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα, να μην επιλέγουν τελικά να έρθουν στην χώρα μας και το νησί μας.

Ενόψει της νέας καλλιεργητικής και ελαιοκομικής περιόδου, ο κ. Βιαννιτάκης, εξέφρασε τους φόβους του, κάνοντας λόγο για την πιο δύσκολη χρονιά όσον αφορά στην έλλειψη εργατικών χεριών, που έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της παραγωγής.

«Δεν θα έχουμε ούτε αυτούς που είχα πέρυσι. Δεν επιδιώκει να έρθει στην Ελλάδα κανένας αλλοδαπός από τρίτη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί τελευταία επιλογή. Ο πρωτογενής τομέας καταστρέφεται».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βιαννιτάκη:

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα