Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
22.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Εμβολιασμοί στις πλατείες με «άρωμα» Αγίου Βαλεντίνου – Οι επόμενοι «σταθμοί»

Πρέπει να διαβάσετε

Εμβολιασμοί με «άρωμα»… Αγίου Βαλεντίνου θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, σημείωσε πως το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από το νησί, με τις Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού, ένα εγχείρημα που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλες τις ΥΠΕ της χώρας.  «Ερχόμαστε την Κυριακή σε πέντε πόλεις της Κρήτης να εμβολιάσουμε χωρίς ραντεβού, να επαναλάβουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία το καλοκαίρι, συνεχίστηκε στις γιορτές μιας και έρχεται η γιορτή της αγάπης. Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να πάρει τον αγαπημένο του και να πάει να εμβολιαστεί».

Όπως ανέφερε η κα. Μπορμπουδάκη, έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων στην Κρήτη 1.157.917 εμβόλια ωστόσο ολοκληρωμένο θεωρείται το 72% του γενικού πληθυσμού, που σημαίνει ότι έχει πραγματοποιήσει και την αναμνηστική δόση. «Έχουν πραγματοποιηθεί 289.218 αναμνηστικές δόσεις, βλέπουμε ότι γίνονται πολλά εμβόλια, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση. Μπήκαν στη διαδικασία να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμη δρόμο όμως προκειμένου να επιτύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό που είναι το ζητούμενο και ενώ έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων που διενεργούνται καθημερινά, παρόλα αυτά υπολειπόμαστε είτε στην αναμνηστική δόση είτε στην δεύτερη. Θέλει μια μεγάλη προσπάθεια και συμμετοχή όλων. Είναι ενδεικτική η συμμετοχή των γονέων και των παιδιών για τους εμβολιασμούς σε ηλικίες 5-11 ετών. Έχουμε ξεπεράσει τους 11.000 εμβολιασμούς στις ηλικίες αυτές».

Η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι παρατηρείται ένας αυξημένος αριθμός θανάτων ωστόσο αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο. «Η μετάλλαξη Δέλτα έδωσε αρκετό χρόνο νοσηλείας, σε όσους ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, είχαν συνοσηρότητες. Μιλάμε για ένα αριθμό συμπολιτών μας που φεύγουν από κοντά μας, που είναι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν κατάφεραν να νικήσουν τον ιό. Έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός νοσηλειών, μιλάμε για 230-240 νοσηλείες περίπου ημερησίως και αρκετά περιστατικά λαμβάνουν εξιτήριο και επιστρέφουν στο σπίτι».

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες και για τα αντιικά χάπια ωστόσο υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις και προβληματισμοί, κάτι που είναι αναμενόμενο. «Πάντα η αρχή είναι δύσκολη, ωστόσο η διαδικασία είναι γρήγορη. Είναι η ίδια που γίνονται στην χορήγηση των μονοκλωνικών, μόνο που λαμβάνεται από το στόμα και γίνεται η θεραπεία από τον ίδιο ασθενή. Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπίπτει στο πρωτόκολλο, να γίνει η απαραίτητη διαδικασία και η Επιτροπή να αποφασίσει αν εμπίπτει στην χορήγηση των αντιικών φαρμάκων».

Μάλιστα, η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως υπάρχουν πολίτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμβόλιο Novavax ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι υψηλό το ποσοστό αυτό. «Το μεγάλο έλλειμα είναι σε συμπολίτες που δυστυχώς δεν έχουν πειστεί για την αξία του εμβολιασμού και έχουν φόβους που τους εμποδίζουν να περάσουν την πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε κοντά τους. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτούς εμβολιασμούς στην Ιεράπετρα και στις Μοίρες αλλά και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο. Είναι σημαντικό να έρθει κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί κοντά μας και σε εμείς σε εκείνους για να πειστούν για την αξία του εμβολίου».

Κλείνοντας, η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα δούμε μια αποκλιμάκωση, που θα είναι αισθητή και στην Κρήτη. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί διότι είναι ένας έξυπνος ιός που μας έχει αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει στην κοινότητα. Είμαστε αισιόδοξοι. περιμένουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν με καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα