Την πεποίθηση ότι αναμένεται η κορύφωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, εξέφρασε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης.
Όπως εξήγησε, αυτό θα συμβεί λόγω του Πάσχα αλλά και της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης. «Ο Απρίλιος θεωρητικά είναι ένας μήνας κορύφωσης των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και εδώ χρειάζεται η παρακολούθηση των τιμών, οι συνεχείς έλεγχοι για υπερβολικό κέρδος και οι κανονιστικές πράξεις που θα ρυθμίζουν την στρεβλή λειτουργίας της αγοράς, αλλά θα προστατεύσουν και τους καταναλωτές από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια, προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα, όχι όμως μεγάλα. Ο εφοδιασμός ραφιών, προφανώς θα είναι με ποσοστώσεις για να μην υπάρχουν κενά όχι τόσο από την έλλειψη όσο από την αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και νομίζω ότι θα το ξεπεράσουμε το γεγονός. Αλλά τα προβλήματα είναι η αύξηση των τιμών, η επιστάμενη ματιά που θα πρέπει να υπάρξει από όλους τους εμπλεκόμενους και η στήριξη της πολιτείας προς την παραγωγή για να καλύψουμε το κενό που έχουμε χάσει».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην αρχή της πανδημίας που υπήρξε πανικός στην αγορά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πρόσκαιρες ελλείψεις. «Μετά από δύο χρόνια αυτού του μαθήματος, θα είναι πρόσκαιρο φαινόμενο αλλά ο Έλληνας καταναλωτής, πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένος στο πως θα πρέπει να εκπαιδεύσει την καταναλωτική του συμπεριφορά. Να μην υπάρχει αποθεματοποίηση σε προϊόντα που θα δημιουργήσουν μια περαιτέρω έλλειψη, δεν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε ηλιέλαιο για να το έχουμε σίγουρο, να είμαστε λίγο συγκρατημένοι».
Κλείνοντας, ανέφερε πως όταν μιλάμε για εισαγωγικό εμπόριο, προκύπτουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με το εξαγωγικό. «Όταν θέλουμε να στείλουμε προϊόντα ή να φέρουμε στη χώρα, έχουμε αυξημένο μεταφορικό κόστος που έχει επιδεινωθεί, αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω της κρίσης της πετρελαϊκής όσο και του φυσικού αερίου. Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί όχι τώρα μόνο, διότι μετά την θεωρητική λύση της πανδημίας, υπάρχει τεράστια αύξηση στο εμπόριο, αυτό έχει δημιουργήσει έλλειψη στα κοντέινερ αλλά μπορεί να υπάρχει επάρκεια. Στρεφόμαστε σε άλλες αγορές, αλλά αυτά είναι ακριβότερα λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε άρα το ακριβότερο προϊόν θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση, καθώς ο καταναλωτής έχει συγκεκριμένο διαθέσιμο εισόδημα».