Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Εγκαταλείπουν καλλιέργειες γιατί δεν βρίσκουν εργάτες γης – Οι μεγάλες ελλείψεις και οι κίνδυνοι

Πρέπει να διαβάσετε

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης το ζήτημα εύρεσης εργατών γης, με τις ελλείψεις να είναι μεγάλες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον πρωτογενή τομέα να είναι πολλοί.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη,  ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης σημείωσε πως το θέμα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό και το χαρακτήρισε το «νούμερο 1» πρόβλημα που καλείται αυτή τη στιγμή, να αντιμετωπίσει ο αγροτικός κόσμος. «Είναι κάτι που αν δεν λυθεί πρώτο δεν έχει νόημα να συζητούμε όλα τα υπόλοιπα, βλέπουμε διάφορα φαινόμενα, ήδη εγκαταλείπονται καλλιέργειες από τώρα ενώ συνήθως η περίοδος που σταματούν είναι αρχές Ιουνίου, λόγω του ότι έχουν φύγει πολλοί εργάτες που ήταν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ιεράπετρας».

Πρόσθεσε δε, πως ήδη ενοικιάζεται ένα μεγάλο ποσοστό θερμοκηπίων καθώς «αν δεν έχεις χέρια να τα δουλέψεις, δεν μπαίνεις στον κόπο να προγραμματίσεις τη νέα περίοδο, οπότε όλο αυτό που περιγράφουμε είναι Αρμαγεδδών, όσο κακό και αν ακούγεται. Αυτό που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες είναι πρωτόγνωρο, είναι καθαρά πολιτική απόφαση, το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα είναι όλοι ενημερώνει, όλοι οι βουλευτές του νησιού, που πρέπει να λάβουν θέση. Την ίδια στιγμή που συζητάμε για μέτρα στήριξης, ανάπτυξης και αύξησης της απόδοσης των προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, την ίδια στιγμή, δεν έχουμε ανθρώπους να τα καλλιεργήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, υπάρχει μια παράμετρος που εξηγεί γιατί χαρακτηρίζει ως «πολιτική βούληση» το πρόβλημα εύρεσης εργατών γης. «Ο κύριος λόγος που διαλέγει αυτή τη στιγμή να φύγει ένα μεγάλο ποσοστό εργατών γης, δεν είναι το αυξημένο μεροκάματο σε άλλες χώρες, γιατί μην ξεχνάμε ότι το αυξημένο μεροκάματο συνεπάγεται και ένα αυξημένο κόστος ζωής. Ο κύριος λόγος που μεταναστεύουν είναι γιατί η Ιταλία π.χ. έχει φτιάξει μια διαφορετική διαδικασία στην έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων, αυτό είναι που ζητούν όλοι όσοι εργάζονται, να είναι νόμιμοι, να μην έχουν το φόβο να απελαθούν αλλά και να μπορούν να επιστρέψουν στην οικογένεια τους για ένα διάστημα και να επιστρέψουν. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, θα έχουμε θέμα. Εγώ αντιλαμβάνομαι τη στρατηγική της κυβέρνησης, όμως την ίδια στιγμή, δυσκολεύει τις διαδικασίες για να έρθουν καινούριοι εργάτες, είναι οξύμωρο και κάτι δεν πάει καλά».

Μάλιστα, ο κ. Βιαννιτάκης αναρωτήθηκε και επεσήμανε το γεγονός ότι για να μπορέσει κάποιος εργάτης να αποκτήσει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και να κινηθεί στη χώρα μας ελεύθερα, χρειάζεται επτά χρόνια ενώ στην Ιταλία μόλις δύο! «Γι’ αυτό καθημερινά, η προσπάθεια μας είναι να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να έρθουν νέοι εργάτες, αφού έχει τη θέληση να διώξει τους νόμιμους, πιέζουμε ώστε να δοθεί μια λύση, γιατί χρειάζεται 3-4 μήνες η γραφειοκρατία για να έρθουν. Εκεί εστιάζουμε και γι’ αυτό την επόμενη Δευτέρα έχουμε έκτακτη γενική συνέλευση να πάρουν θέση, οι εμπλεκόμενοι γιατί είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, υπάρχουν χώρες που έχουν διαθέσιμο εργατικό προσωπικό, έχουν τη διάθεση να μπουν στη διαδικασίας και να έρθουν εδώ αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ακούει. Θα δείτε πράγματα, καλλιέργειες, προϊόντα να αυξάνουν τις τιμές γιατί είναι ελάχιστη η παραγωγή, τις εξαγωγές να μειώνονται και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατακόρυφα».

Ακόμη ένα θέμα που έθεσε ο κ. Βιαννιτάκης είναι ότι προωθείται η αναγκαστική καλλιέργεια και πρέπει οι αγρότες να διακόψουν την αγρανάπαυση. «Την ίδια στιγμή που δεν νομοθετεί προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μπορέσουν να αυξηθούν οι καλλιέργειες, μια λύση του παραγωγού είναι να πάει σε αναγκαστική αγρανάπαυση, θέλοντας και μη, οτιδήποτε και αν λέει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί, εδώ και αρκετό καιρό και έχει τεθεί «επί τάπητος» πολλάκις στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο εργασίας, βλέπουμε τι γίνεται στον εργασιακό χώρο ακι ειδικά στον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι φεύγουν γιατί βρίσκουν καλύτερα μεροκάματα σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, το χωράφι και το θερμοκήπιο είναι σκληρό. Πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση στον εργαζόμενο που παράγει. Να ενεργοποιηθεί ένα ταμείο εργασίας ώστε ο εργαζόμενος να λαμβάνει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Φωνάζουμε χρόνια τώρα γι’αυτό. Πρέπει να δημιουργηθεί σύντομα και να ενισχυθεί ο εργασιακός χώρος, διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι θα εγκαταληφθούν πολλές καλλιέργειες» τόνισε.

Ο κ. Ιερωνυμάκης σημείωσε πως το 25% των αγροτών που λαμβάνει επιδοτήσεις, δεν παράγει και υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης και όσων το κάνουν! «Αυτό θα έχει συνέπειες στην τοπική οικονομία και στην ελληνική».

Κλείνοντας, ο κ. Ιερωνυμάκης επανέλαβε πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. «Ο χώρος είναι σκληρός, πρέπει να υπάρξει μια ενισχυμένη επιδότηση».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα