Την ώρα που τα κρούσματα έχουν πάρει την… ανιούσα, ενισχύονται οι φωνές των ειδικών που τονίζουν το πόσο αναγκαία είναι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, ενάντια στον κορωνοϊό.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως υπάρχει μια σειρά θεμάτων που εξακολουθούν να προβληματίζουν τους ειδικούς. «Δεν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα έχει περάσει, το είχα αναφέρει επανειλημμένως, δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Το κύμα που περίμεναν κάποιοι από την κυβέρνηση, μετά τον Σεπτέμβρη είναι εδώ και μας απασχολεί τώρα».
Εξήγησε δε, πως τα νούμερα που θα παράγει ο ιός, οι ειδικοί τα έχουν μάθει πολύ καλά ήδη από πέρσι. «Τώρα πλέον τα κρούσματα αρχίζουν να διπλασιάζονται και να τετραπλασιάζονται, σε δύο βδομάδες θα δούμε αυξημένες νοσηλείες και εντατικές, σε τέσσερις βδομάδες αυξημένους θανάτους. Είναι μαθηματικά σίγουρο».
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, κάθε στέλεχος για να επικρατήσει στον πληθυσμό και να αυξήσει τα σχετικά ποσοστά πρέπει να είναι πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα. «Τα χαρακτηριστικά των νέων μεταλλάξεων δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα αναφέρονται υψηλός πυρετός, κακουχία, μυαλγίες και όλα τα υπόλοιπα, τα προβλήματα στο αναπνευστικό που γνωρίζουμε. Δεν έχει καμία διαφορά από την Όμικρον 1 και Όμικρον 2».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια λέγοντας πως αυτά είναι ο λόγος που επιτρέπουν στους ειδικούς να συζητούν με ηρεμία ενώ καθημερινά ανακοινώνονται τόσες χιλιάδες κρούσματα. «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, συνεχίζουν να δουλεύουν, μας προστατεύουν από τη μόλυνση το πρώτο τρίμηνο και από τη βαριά νόσηση για 6 – 8 μήνες. Δεν έχει αλλάξει κάτι».
Πρόσθεσε δε, πως σίγουρα θα υπάρξει ένα καινούριο εμβόλιο στο μέλλον όπου θα έχει σχεδιαστεί επάνω στην μετάλλαξη Όμικρον. «Αυτό που έχουμε τώρα είναι σχεδιασμένο στο αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, θα είναι πιο αποτελεσματικό, δεν ξέρω αν θα είναι αυτό που μας υπόσχονται, ότι θα εξουδετερώνει όλα τα στελέχη αλλά θα είναι καλύτερο. Αν το συνδυάσουν και με το εμβόλιο της γρίπης ώστε με ένα εμβόλιο να καλύπτουμε δύο παθογόνα, ακόμη καλύτερα. Δεν περιμένουμε θαύματα αλλά όσοι από τον πληθυσμό ανήκουν στην κατηγορία που τους επιτρέπεται να κάνουν την 4η δόση, να το κάνουν τώρα για να περάσουν ένα ήσυχο καλοκαίρι. Δυστυχώς πάμε για πολλά κρούσματα, θα κινδυνεύσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν, ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις, δεν φτάνει όμως να φοράμε μόνο εμείς μάσκα, αν και ο απέναντι δεν φοράει μειώνεται δραματικά ο βαθμός προστασίας».
Όσον αφορά τις επαναμολύνσεις, ο κ. Ζαφειρόπουλος, διευκρίνισε πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο αλλά και νωρίτερα, κινδυνεύει. «Δεν έχει καμία προστασία από τη μόλυνση, μπορεί να μας μολύνει ο ιός 3 – 4 φορές το χρόνο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο ανάλογα με το βαθμό επαφής με το περιβάλλον».
Μάλιστα, εκτίμησε πως σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός κινείται στην κοινότητα με ταχύτατους ρυθμούς. «Η μεταλλαξογένεση, είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό των κρουσμάτων. Αν επιτρέπουμε 10-15 χιλ. κρούσματα του δίνουμε χώρο, να μεταλλαχθεί. Εμείς βλέπουμε στο εργαστήριο το Όμικρον 2 να εξελίσσεται όχι κάτι επικίνδυνο αλλά εξελίσσεται συνέχεια. Είναι σίγουρο ότι θα έρθουν επόμενες μεταλλάξεις που θα δίνουν κάτι περισσότερο».
Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός έχει επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα και έχει διαφορετικές εστίες που μεταλλάσσονται ταυτόχρονα. «Δεν είναι ένα στέλεχος που μεταλλάσσεται, βλέπουμε μεταλλάξεις που υπάρχει στο τρέχον στέλεχος εξαφανίζεται, το αντικαθιστά ένα άλλο στέλεχος που δεν προέρχεται από αυτό και στη συνέχεια μετά από έξι μήνες, επανεμφανίζονται οι μεταλλάξεις του στελέχους που είχαν εξαφανιστεί. Έχουμε ταυτόχρονη εξέλιξη πολλών διαφορετικών στελεχών που μεταλλάσσονται, ανεξάρτητα».
Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως σε βάθος… 20ετίας ίσως και περισσότερο, ο ιός θα εξασθενήσει. «Θα συμβεί αυτό που περιμέναμε όλοι, ότι σιγά – σιγά θα μπει στη ζωή μας και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα. Μέχρι τότε θα μας απασχολεί πολύ σοβαρά, βλέπουμε τον ιό να εξελίσσεται, είδαμε ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα. Το μεγάλο μας κέρδος είναι το εμβόλιο, η αντίσταση που υπάρχει στον πληθυσμό και κάποια φάρμακα αντιικά που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά».