«Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η πανδημία έληξε» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης, με αφορμή τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Φιλαλήθης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο κορωνοϊός είναι εδώ και συνεχίζει να τριγυρνά τους πολίτες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα πρέπει να είμαστε με πολύ αυστηρά μέτρα, πλησιάζουμε το καλοκαίρι, ζεσταίνει ο καιρός ξέρουμε ότι ο ιός μεταδίδεται πιο δύσκολα, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αλλά και όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Είναι δύο χρόνια και κάτι, που ζούμε με τον ιό έχουμε μάθει πράγματα και η επιστημονική κοινότητα και ο κόσμος, θέλει πάντα λίγη προσοχή όταν είμαστε με κόσμο είτε σε κλειστούς χώρους είτε σε ανοιχτούς και υπάρχει συγχρωτισμός, να προσπαθούμε να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, είναι μέτρα που έχουν αποτελεσματικότητα».
O κ. Φιλαλήθης σημείωσε πως ο κίνδυνος υπάρχει καθώς ξέρουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται και οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις οδηγούν σε νέες παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές αλλά και πιο ήπιες συνάμα. «Αυτό είναι το φυσιολογικό σε σχέση με την πορεία των μεταλλάξεων, σε τέτοιου είδους ιούς, να συνεχίζει την πορεία του στην κοινότητα. Γίνεται πιο μεταδοτικός και χάνει σε ένα βαθμό την επιθετικότητα του, όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Ήδη έχουμε μια νέα παραλλαγή, που δεν κυκλοφορεί στη χώρα αλλά πιθανώς από το Σεπτέμβριο που θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στην επόμενη περίοδο του φθινοπώρου, η μεταδοτικότητα του να είναι σημαντική και να έχουμε ακόμη ένα κύμα, δεν έχει λήξει η πανδημία ακόμη».
Μάλιστα, εκτίμησε πως αν είχαμε την περίοδο του Πάσχα, πιθανότατα τα μέτρα να ερχόταν νωρίτερα. «Ας κρατήσουμε τα μέτρα που έχουμε για τις μέρες του Πάσχα ακόμη και όταν πάμε να εκκλησιαστούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε να μη χαλαρώσουμε εμείς. Ας χαλαρώσουν τα μέτρα στην ώρα τους. Ο εφησυχασμός είναι λάθος, είμαστε σε μια καλή πορεία αυτή τη στιγμή, οι σκληροί δείκτες δυστυχώς ακόμη δεν έχουν μειωθεί σημαντικά. Ευελπιστώ ότι μετά από 2 – 3 βδομάδες, η μείωση κρουσμάτων θα φανεί στη μείωση των σκληρών δεικτών».
Κλείνοντας, ο κ. Φιλαλήθης σημείωσε πως η βιβλιογραφία δεν συνιστά 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο. «Η επιπλέον δόση αυτή τη στιγμή είναι για άτομα πάνω από τα 60, που σταδιακά θα μπουν στην πλατφόρμα και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα είναι πιο ευάλωτοι από το ανοσιολογικό τους σύστημα. Αν αυτό διευρυνθεί, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες μελέτες που γίνονται σε άλλες χώρες και αν υπάρχει σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς τότε η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών, είμαι σίγουρος ότι θα το εξετάσει. Αυτή τη στιγμή, δεν θα το είχα σίγουρο».