Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
30.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Delivery εν μέσω πανδημίας – Αύξηση της δουλειάς με τους μισθούς να παραμένουν χαμηλοί

Πρέπει να διαβάσετε

Από τα λιγοστά επαγγέλματα τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά εν μέσω καραντίνας, αποτελεί ο κλάδος της διανομής φαγητού (delivery). Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα καταστήματα εστίασης και τα ταχυφαγεία θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με διανομή προϊόντων, με τη δουλεία να αναμένεται αρκετά υψηλή για το επόμενο διάστημα.

Ήδη από την προηγούμενη περίοδο εγκλεισμού, η διανομή προϊόντων και υπηρεσιών είχε αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι καταστηματάρχες έψαχναν τρόπους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Έτσι, τουλάχιστον για το Ρέθυμνο, είχαμε δει την εμφάνιση επιλογής διανομής από περίπτερα, σούπερ μάρκετ, ακόμη και από φαρμακεία.

Στο Ρέθυμνο μάλιστα, η απασχόληση στον κλάδο της διανομής φαγητού, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές εργασίας, τουλάχιστον για νέους και φοιτητές που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Πώς είναι όμως οι συνθήκες εργασίας σε αυτόν τον κλάδο εν μέσω πανδημίας;

Ο Μιχάλης, ο οποίος εργάζεται εδώ και χρόνια ως delivery σε γνωστό ταχυφαγείο της πόλης, εξηγεί στο Creta24, τους κινδύνους και τα άγχη που αντιμετωπίζει ενώ διανέμει φαγητό στην περίοδο του κορωνοϊού.

«Είναι δύσκολο να δουλεύεις delivery εν μέσω πανδημίας και ειδικά όταν πρέπει να έρχεσαι σε επαφή με τον πελάτη. Όταν εμείς παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ο πελάτης ενδεχομένως να μην τα παίρνει, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Φυσικά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να τηρώ όλα τα μέτρα, να φοράω μάσκα και να βάζω αντισηπτικό συνέχεια».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η δουλειά έχει την τάση να αυξάνεται σε τέτοιες περιόδους, με τον μισθό όμως να παραμένει χαμηλό, ειδικά σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το συγκεκριμένο επάγγελμα.

«Στην προηγούμενη καραντίνα η δουλειά είχε αυξηθεί κατά πολύ. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Βέβαια οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσπαθούν να γλιτώσουν ακόμη και το μισάωρο. Μπορεί δηλαδή να μας σχολάσουν νωρίτερα, άμα για λίγη ώρα δεν υπάρχουν πολλές παραγγελίες. Και φυσικά σε περίπτωση που το μαγαζί κλείσει, εμείς τις περισσότερες φορές, δε δικαιούμαστε κάποιο επίδομα ή κάποια βοήθεια του κράτους, γιατί δεν είμαστε full ασφαλισμένοι. Μπορεί δηλαδή να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες και να ασφαλιζόμαστε τις 4».

Τέλος, ο Μιχάλης τόνισε τις δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας του καιρού, κάνοντας παράλληλα, έκκληση στους πελάτες, να είναι περισσότερο ευγενικοί προς τους διανομείς.

«Ο καιρός πάντα ήταν ένα πρόβλημα για αυτό το επάγγελμα, πόσο μάλλον τώρα, που θα ανέβει η δουλειά και κανείς δεν θα εκτιμήσει ότι εμείς ενδεχομένως να κινδυνεύουμε στον δρόμο και γι’ αυτό μπορεί να καθυστερήσουμε κάποια παραγγελία. Το πιο σημαντικό είναι ο πελάτης να λέει ένα ευχαριστώ αφού τον εξυπηρετήσουμε και γενικά να δείχνει σεβασμό προς τον άνθρωπο που του φέρνει το φαγητό του ή το καθετί. Δε ζητάμε πολλά πράγματα, παρά μόνο λίγη κατανόηση και λίγη ευγένεια».

Εμμανουέλα Φωτάκη/Creta24

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα