Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
28.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Δέκα φορές πάνω από το όριο η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα

Πρέπει να διαβάσετε

«Δέκα φορές πάνω από τον μέσο όρο κινήθηκε χθες το επεισόδιο σκόνης που καταγράφηκε στην περιοχή του Ηρακλείου, φτάνοντας τα 700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα έναντι των 50 που είναι το όριο ασφαλείας» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και δ/ντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Μιχαλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 25 Νοεμβρίου σχεδόν καθημερινά καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης που μεταφέρονται από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα της Κρήτης εξαιτίας των νοτιάδων που εξακολουθούν να πνέουν και που με μια μικρή ανάπαυλα από σήμερα και για 1-2 ημέρες, θα επανακάμψουν με νέα ένταση από την Παρασκευή.

«Καθώς η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή στον ελληνικό χώρο από την οποία περνούν τα επεισόδια σκόνης, το χθεσινό ήταν ιδιαίτερα έντονο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προηγούμενα στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου ήτανε ήσσονος σημασίας. Είχαμε δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες επεισόδια στα οποία η συγκέντρωση της σκόνης έφτασε και τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή οκτώ φορές πάνω από το όριο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ευτυχώς το φαινόμενο έχει φθίνουσα πορεία λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και πτώσης της θερμοκρασίας αλλά θα επανακάμψει στο τέλος της εβδομάδας» επισήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα κυρίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο, δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα για να πούμε ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι φαινόμενα που παρατηρούμε και καθώς η έντασή τους είναι λίγο μεγαλύτερη, εστιάζουμε εκεί την έρευνά μας για να δούμε που οφείλεται. Το θετικό είναι ότι καθώς φοράμε μάσκες εξαιτίας της πανδημίας, προφυλασσόμαστε ταυτόχρονα και από τη σκόνη καθώς είναι ιδιαίτερα καλές για το φιλτράρισμα των σωματιδίων που αυτή περιέχει. Πρέπει να επιμείνουμε στις μάσκες όταν υπάρχουν ημέρες όπως αυτές που διανύουμε, με αυξημένα ποσοστά σκόνη στην ατμόσφαιρα, καθώς φιλτράρουν αποτελεσματικά τα αδρά σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα όπως η σκόνη και η γύρη» πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι πάρα πολλά στοιχεία που ανιχνεύουμε στη σκόνη υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον στερεό φλοιό της γης όπως ο μόλυβδος, ένωση πολύ τοξική. «Όταν λοιπόν έχουμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μεταφοράς σκόνης είναι πιθανόν και οι συγκεντρώσεις απ’ αυτές τις ενώσεις να καταγράφονται αυξημένες. Επιπλέον επιβάρυνση με ρύπους είχαμε π.χ. στο μεγάλο γεγονός σκόνης πριν 2-3 χρόνια οπότε είχαμε το ρεκόρ όλων των χρόνων που παρακολουθούμε την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κρήτη, 4.700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα καθώς η σκόνη είχε περάσει από μεγαλουπόλεις της βόρειας Αφρικής, όπως το Κάιρο» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα