Καταστροφική είναι η επιδρομή της πεταλούδας Lymantria dispar σε έξι κοινότητες του δήμου Αμαρίου. Με τη μορφή κάμπιας, επιδράμει εδώ και περίπου 40 ημέρες σε δρύες και πουρνάρια, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή και σημαντικές ζημιές στην τοπική αγροτική παραγωγή. Είναι τόσο μεγάλη η εξάπλωση της κάμπιας, που πλέον εισβάλει ακόμη και στα σπίτια των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται στην επίμαχη “ζώνη” εμφάνισής της.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η κάμπια είχε εμφανιστεί στο Γερακάρι πριν από τρία χρόνια, όμως σε πολύ μικρότερους πληθυσμούς. Φέτος, η κάμπια εμφανίστηκε σε έξι κοινότητες και συγκεκριμένα στο Γερακάρι, στον Μέρωνα, στις Ελένες, στον Φουρφουρά, στις Κουρούτες και στα Πλατάνια, στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνου, όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές σε δρύες και πουρνάρια. Πλέον, από τη στιγμή που έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της πέρασμα από τα δέντρα που είναι πρώτα στις προτιμήσεις της, στρέφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις κερασιές και τις μηλιές της περιοχής, προκαλώντας ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Ήδη, για τη αντιμετώπιση το προβλήματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, “έχουν γίνει καθ’ υπόδειξη των ειδικών ψεκασμοί από εδάφους, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν μόνο μερικώς αποδώσει, με αποτέλεσμα η καταστροφική επέλαση να συνεχίζεται. “Το πρόβλημα θα αμβλυνθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως έχουν πει οι ειδικοί, η έξαρση διαρκεί περίπου 50 ημέρες και ήδη έχουν περάσει 40”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Αμαρίου, ο οποίος τόνισε ότι για το θέμα θα ζητήσει να γίνει σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να ληφθεί μέριμνα για το μέλλον.
Αναφορικά με τα αίτια του φαινομένου, ο κ. Μουρτζανός επεσήμανε ότι οι ειδικοί τα αποδίδουν στη χρήση φυτοφαρμάκων για γεωργικούς σκοπούς που θανατώνουν τους φυσικούς εχθρούς της κάμπιας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πληθυσμοί της.
Η χρήση φυτοφαρμάκων θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην αύξηση της παρουσίας του εντόμου στην περίπτωση του Αμαρίου, όμως δε μπορεί να εξηγήσει ανάλογα φαινόμενα που καταγράφονται αυτή την περίοδο σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στης ΕΡΤ ο δασικός εντομολόγος και ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δημήτρης Αβτζής.
Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στη συμπεριφορά του εντόμου, της πεταλούδας Lymantria dispar. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα έντομο που κάνει κυκλικές πληθυσμιακές εξάρσεις ανά διαστήματα, ανά 3-4 χρόνια, και αφού φάει δρύες και πουρνάρια, τρώει τα πάντα στο πέρασμά του. Όπως είπε, ανάλογες εξάρσεις παρατηρούνται την τελευταία περίοδο και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στη Σαμοθράκη, στη Θεσπρωτία και στην Πελοπόννησο.
Λόγω της ευρείας εμφάνισής του, σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, εξετάζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία η δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση με βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των πληθυσμών της κάμπιας, μόλις διαπιστώνεται αύξησή τους και πριν πάρει διαστάσεις δύσκολα ελέγξιμες.