Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης Στράτος Μαγκουσάκης o oποίος έδωσε το παρών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία του υπουργού Τουρισμού στο Ηράκλειο.
Ο κ. Μαγκουσάκης σημείωσε πως ενώ υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες στο νησί, αυτό δεν αποτυπώνεται στα ταμεία των τουριστικών λεωφορείων. «Οι τουρίστες έχουν πληγεί από την κρίση και αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα. Ευελπιστούμε ότι αυτό που απομένει να αλλάξει το κλίμα διότι θα κάνουμε όλοι στο τέλος της σεζόν ένα κόκκινο ταμείο. Κόσμος υπάρχει όμως όταν δε ξοδεύει δεν σημαίνει κάτι για εμάς».
Πρόσθεσε δε, πως ο κλάδος έχει πληγεί από την μεγάλη αύξηση του πετρελαίου και οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Μετά από δύο χρόνια απραξίας και παύση πληρωμών, τι θα κάνουμε; Κάθε χρόνο καλύπταμε τις ανάγκες μας, αυτό σταμάτησε λόγω κορωνοϊού, οπότε ο ιδιοκτήτης αδυνατεί να απορροφήσει αυτή την αύξηση του πετρελαίου. Οι πράκτορες έχουν κλείσει τα πακέτα χωρίς αύξηση, εμείς αδυνατούμε να απορροφήσουμε την αύξηση του πετρελαίου και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν το υπουργείο δεν βοηθήσει, θα δούμε λεωφορεία να τραβούν χειρόφρενο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουμε στα κόστη».
Ικανοποίηση από τις δηλώσεις Κικίλια για επιμήκυνση της σεζόν στην Κρήτη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, όσον αφορά την επιμήκυνση της σεζόν στο νησί. «Η Κρήτη διαθέτει τις προϋποθέσεις για να έχει τουρισμό όλο το χρόνο, έχει ήπιο κλίμα, τέσσερις πόλεις που έχουν ζωή όλο το χρόνο, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει στην Κρήτη, αθλητικές δραστηριότητες, μονοπάτια. Άρα αν συνεργαστούμε όλοι οι φορείς με μπροστάρη το κράτος, θα καταφέρουμε πρώτα την επέκταση της σεζόν και μετά 12 μήνες τουρισμό».
Κλείνοντας, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε πως το ζήτημα της εύρεσης του προσωπικού είναι έντονο και θα γίνει τα επόμενα χρόνια ακόμη εντονότερο. «Πρέπει να υπάρξει στήριξη των εργαζομένων, ο ένας τρόπος είναι να επεκταθεί το Ταμείο Ανεργίας, να επανέλθει στους 6 μήνες αλλά με κριτήρια και με βάση τους μήνες εργασίας και κατά πόσο εργάζονται οι πολίτες επαναληπτικά στον τουρισμό. Πρέπει να επαναφέρουν το ΕΦΑΠΑΞ, να γίνει αναβάθμιση των τουριστικών σχολών. Υπάρχει ζήτημα, να μπορέσουν να σπουδάσουν οι φοιτητές και να βγουν νέα στελέχη που έχουμε ανάγκη».