Δεκάδες περιστατικά πολιτών που πέφτουν θύμα απάτης στην Κρήτη, ερευνά το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η υπεύθυνη επικοινωνίας του SafeLine Μελτίνη Χριστοδουλάκη, σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές ωστόσο οι επιτήδειοι προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους να προσεγγίσουν τους ανυποψίαστους πολίτες.
«Κάτι τα μηνύματα που στέλνουν σε εμάς προσπαθώντας να μας προσεγγίζουν, αλλάζουν μορφή συνεχώς ώστε να μπορέσουν να μας βρουν ανέτοιμους, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να δώσουμε πολλές φορές προσωπικά στοιχεία και πιστωτικών καρτών που θα οδηγήσουν σε μεγάλη απώλεια οικονομικών. Είχαμε αύξηση στον αριθμό καταγγελιών το 2021 αναφορικά με τις οικονομικές απάτες, τελευταία όμως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα αρκετά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην Κρήτη. Αυτό είναι κάτι δυσάρεστο, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι θετικοί και ευάλωτοι στις οποιεσδήποτε κλήσεις λαμβάνουν είτε μέσω κινητού τηλεφώνου που κάποιος τους καλεί και προσπαθεί να αποσπάσει προσωπικά στοιχεία, πολλώ δε μάλλον, να απαντήσουν στα SMS ή τα email που λαμβάνουν καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Είναι τόσο αληθοφανή τα μηνύματα που και εμείς που είμαστε στο χώρο, συνεχώς εκπλησσόμαστε με το πόσο πολύ μοιάζουν, πραγματικά» τόνισε η κα. Χριστοδουλάκη.
Το σημαντικότερο πράγμα, σύμφωνα με την κα. Χριστουδουλάκη είναι η πρόληψη. «Όταν έχεις να κάνεις με διαδικτυακό έγκλημα, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ψηφιακά ίχνη και να ψάξεις το δίκιο σου. Να μην είμαστε παρορμητικοί και αμέσως να απαντάμε σε μηνύματα, να κάνουμε μια έρευνα, να το σκεφτόμαστε να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και στη συνέχεια να δούμε πως θα το διαχειριστούμε. Αν συμβεί κάποιος και πατήσει το link ή δώσει στοιχεία προσωπικών στοιχείων και καρτών, αυτό που συμβουλεύουμε άμεσα είναι να απευθυνθεί σε εμάς είτε στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είναι stand by, συνεχώς για τέτοια θέματα. Αυτό είναι το πρώτο και η ασφαλιστική δικλείδα, αφετέρου, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι τα μηνύματα κάποιες φορές ποικίλουν. Δεν είναι μόνο η τράπεζα και το περιστατικό με τη δήθεν προσφορά εργασίας. Υπάρχουν περιπτώσεις με μηνύματα ερωτικού περιεχομένου».
Κλείνοντας, η κα. Χριστοδουλάκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε να «ανθίζουν» νέες απάτες που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι περίοδοι που ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων εγκλημάτων και δραστηριοτήτων. Καλό θα είναι να είμαστε προκατειλημμένοι, λίγο επιφυλακτικοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο για το δήθεν email και βλέπεις απλά ότι πρόκειται για οικονομική απάτη, πρέπει να εξετάζουμε τα πάντα».