Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Αύξηση έως 30% στα αντικαταθλιπτικά και υπερτασικά φάρμακα

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη με αφορμή το 7ο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών στο Ηράκλειο, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αλέξανδρος Βγόντζας.

Αρχικά ο κ. Βγόντζας σημείωσε πως αν και το «αποτύπωμα» της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους είναι βαρύ, στην Κρήτη οι παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες είναι πολύ λίγο ανεπτυγμένες. «Υπάρχει η Παιδοψυχιατρική Κλινική, προσπαθήσαμε να την αναπτύξουμε, υπήρξαν προβλήματα, αποχώρησε η παιδοψυχίατρος που ήρθε από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή η Παιδοψυχιατρική Κλινική διευθύνεται από την κ. Μπάστα, από όσο ξέρω υπάρχει μια προσπάθεια και δια μέσω του ιδρύματος «Νιάρχου» να γίνει μια προσπάθεια εκπαίδευσης ανθρώπων που ασχολούνται με την παιδοψυχική υγεία. Ελπίζω να προχωρήσουν γρήγορα. Συνολικά η εικόνα δεν είναι πολύ καλή ακόμη και οι ιδιώτες παιδοψυχίατροι στην Κρήτη είναι λίγοι, υπάρχει ανάγκη για γοργά βήματα στο δημόσιο τομέα, ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται με τους δικούς του κανόνες και ρυθμούς. Πέρα από ότι χάσαμε την κα. Σουμάκη, ταυτόχρονα σχεδιάσαμε να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης στην παιδοψυχιατρική, ήταν όλα έτοιμα είχαν βγει οι ΚΥΑ και τα προεδρικά διατάγματα, για να φτιαχτεί ένα κέντρο εκπαίδευσης με 8 θέσεις. Δυστυχώς, προ των εκλογών του 2019, οι τότε υπουργοί το πήραν πίσω και αυτό έμεινε στον αέρα».

Ο κ. Βγόντζας σημείωσε πως ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 2009, λίγο πριν από την οικονομική κρίση. «Είχαμε πολύ συχνά αυτοκτονίες, οικονομική κρίση, αυξήσεις κλπ. Τα δεδομένα είναι πολύ καλά και θέλω να το επαναλάβω, από το 1999, αυτά τα δεδομένα, η προετοιμασία τους, προέρχεται από τον αείμνηστο Μανώλη Μιχαλοδημητράκη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουμε καλά δεδομένα για όλη την Κρήτη από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Κρήτης, δεν δείχνουν καμία αύξηση αυτοκτονιών σε σχέση με το πριν και μετά της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δεδομένα πολύ πρόσφατα για την πανδημία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο για το 2020-2021, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πάλι δεν έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ένα peak που έχουμε στην Κρήτη είναι το 200, 61 θάνατοι από αυτοκτονίες. Πάντα θυμίζω ότι η Κρήτη έχει μια πρωτιά, έχει διπλάσια νούμερα από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε, πως η δεύτερη μεγάλη κορυφή είναι το 2018. «Επειδή πολλές φορές η πολιτική μας είναι λίγο βραχυπρόθεσμη, κοιτάνε την αμεσότητα, το 2016 είχαμε μια πτώση και τους είχα πει τότε ότι είναι σαν τη βροχή, μία θα βρέχει πολύ και την άλλη λίγο, αλλά πρέπει να κοιτάμε τα δεδομένα σε δεκαετίες, το 2020 και το 2021 δεν διαφέρει καθόλου από το μέσο όρο, περίπου 40 αυτοκτονίες σε όλο το νησί».

Λιγότερες οι επίσημες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία 

Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα ακόμη και στις γυναικοκτονίες, υπάρχει μια ένδειξη παθολογίας. «Όταν ακούμε ότι κάποιος δολοφόνησε τη γυναίκα και του και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει είναι παθολογία και όχι κοινωνικό το φαινόμενο, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Εισαγγελία Ηρακλείου, που έχει ειδική μονάδα για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες αλλά και στους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Έχουν δεδομένα που είναι ο αριθμός των επίσημων καταγγελιών, έχουμε δεδομένα από το 2015 μέχρι το 2021, το 2020-2021, όπου έχουμε πτώση καταγγελιών. Τα νούμερα όμως είναι μεγάλα μιλάμε για κάθε χρόνο 350 επίσημες καταγγελίες, στη διάρκεια της πανδημίας πέσαμε στα 260 όμως είναι πάλι μεγάλο το νούμερο, δεν είδαμε αυτό που ακουγόταν από μεμονωμένα περιστατικά, περιμέναμε τα 350 να έχουν γίνει 450 δεν το είδαμε αυτό».

Κλείνοντας, ο κ. Βγόντζας ανέφερε πως υπάρχει αύξηση των συνταγογραφημένων αντικαθλιπτικών και υπερτασικών φαρμκάκων κατά 30% στην Κρήτη. «Η κατάθλιψη με τέτοια σωματικά προβλήματα όπως η υπέρταση συνδέονται άμεσα, δεν έχουμε αύξηση των καταστροφικών γεγονότων όπως οι αυτοκτονίες, κακοποιήσεις κλπ. αλλά έχουμε αύξηση της κατάθλιψης, του άγχους και αύξηση ενός προβλήματος που συνδέεται άμεσα με αυτό που λέμε ψυχικό στρες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα