Οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της Κρήτης, επιτρέποντας την ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης και προωθώντας παράλληλα την αξία της της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.
Η εταιρία Recycom, η οποία ιδρύθηκε το 2012, είναι η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, εξάγοντας τα σε εργοστάσια ανακύκλωσης του εξωτερικού, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο.
Ωστόσο, προτού γίνει η εξαγωγή των μη φορέσιμων ειδών, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Μάλιστα, περαιτέρω ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.
Η πανδημία του κορωνοϊού, έχει οδηγήσει σε οικονομικό πλήγμα πολλών οικογενειών και επιχειρήσεων. Η περίοδος που διανύουμε, μπορεί εύκολα να συγκριθεί με την οικονομική κρίση, η οποία είχε ξεσπάσει το 2009, καθώς όπως και τότε, έτσι και τώρα, η πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η ανάγκη για ρούχα, έχει συνεπώς αυξηθεί, με την συμμετοχή των πολιτών, τουλάχιστον για την Κρήτη, να έχει δυστυχώς, μειωθεί.
Όπως αναφέρει στο Creta24 υπάλληλος της Recycom:
«Το τελευταίο διάστημα, από την αρχή της πανδημίας και έπειτα έχει παρατηρηθεί μια μείωση στις προσφορές ειδών ρουχισμού και υποδημάτων στους κόκκινους κάδους στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι Κρητικοί συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, ωστόσο χρειάζεται παραπάνω συμμετοχή και πάνω απ’όλα παιδεία επί του θέματος. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και όχι να πετάμε τα ρούχα έξω από τους κάδους».
Προκειμένου λοιπόν, να διευκολύνουμε και όχι να δυσχεραίνουμε τη διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης των ειδών ρουχισμού και υποδημάτων, πρέπει να είμαστε γνώστες της σωστής τοποθέτησης αυτών στους κόκκινους κάδους.
Το πιο σημαντικό είναι τα είδη ρουχισμού που επιλέγουμε να ανακυκλώσουμε, να είναι καθαρά και τοποθετημένα μέσα σε καθαρή τσάντα, προτού «πεταχτούν» στον κάδο που θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία! Επιπλέον, αποφεύγουμε να ρίχνουμε στους κάδους λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά, αποκόμματα υφασμάτων, αζευγάρωτα παπούτσια, οργανικά απόβλητα και άλλα είδη ανακύκλωσης.
«Πολλές φορές τυχαίνει να βρίσκουμε μέσα στους κάδους σκουπίδια, ή άλλα ανακυκλώσιμα είδη, όπως πλαστικά ή χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες. Μάλιστα κάποιοι τοποθετούν τα ρούχα τους βρώμικα ή μπορεί να βρεθεί μόνο ένα παπούτσι, χωρίς το ζευγάρι του. Αυτό είναι λάθος και πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και να εκτελεί την διαδικασία σωστά».
Στο Ρέθυμνο, η συλλογή των ρούχων γίνεται κάθε Πέμπτη, με συνεργείο της εταιρίας από το Ηράκλειο. Μπορείτε να δείτε τα σημεία, στα οποία βρίσκονται οι κόκκινοι κάδοι του Ρεθύμνου εδώ.
Εμμανουέλα Φωτάκη/ Creta24