Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να φέρνει «σύννεφα» πάνω από τον τουρισμό της Κρήτης, ωστόσο οι επιχειρηματίες δεν σταματούν να είναι αισιόδοξοι.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελακανάκης, σημείωσε πως οι κρατήσεις συνεχίζουν με δυνατό ρυθμό. «Αυτή τη στιγμή, η Αγγλία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, παρατηρούμε μια εκρηκτική αύξηση, η γαλλική αγορά κάνει ένα δυνατό μπαμ, τις τελευταίες ημέρες που δεν το περιμέναμε και γενικά η κεντρική Ευρώπη, πάει πολύ καλά και σε νούμερα. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα ξεπεράσει τις κρατήσεις που θα χάσουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το μόνο αρνητικό είναι από την Πολωνία, που πήγαινε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια αλλά βλέπουμε ότι λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Πολωνίας, ένα πάγωμα κρατήσεων. Δεν προχωράει αλλά σε γενικές γραμμές πηγαίνει πολύ καλά».
Πρόσθεσε δε, πως ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις και κάποια ξενοδοχεία έχουν ανοίξει. «Κάθε μέρα βλέπουμε περισσότερα να ανοίγουν και η αποκορύφωση θα είναι τέλη Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα, που η πλειοψηφία των ξενοδοχείων του νησιού θα έχουν ανοίξει».
Μάλιστα, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από την Περιφέρεια οι ημερομηνίες που θα γίνουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια. «Θα γίνουν ενημερωτικά σεμινάρια και σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει η ανανέωση του σήματος από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Έχει καταργηθεί στο μπουφέ η χρήση γαντιών μιας χρήσης, έχουν αλλάξει τα όρια της χωρητικότητας στην πισίνα, παραμένει η χρήση της μάσκας από το προσωπικό εντός και εκτός ξενοδοχείου, έχουν αλλάξει τα τετραγωνικά στη ρεσεψιόν και γενικά υπάρχουν πολλές διαφορές».
Κλείνοντας, ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε πως το πρόβλημα του προσωπικού δεν έχει λυθεί ακόμη. «Δεν λύνεται το θέμα με το να πάρω τον υπάλληλο του διπλανού. Είμαστε σε μια τέτοια φάση, από τα 5.000 άτομα έχουν βρεθεί περίπου τα 2.000. Βλέπουμε μια μετακίνηση των εργαζομένων από ξενοδοχειακή μονάδα σε ξενοδοχειακή μονάδα, που βοηθά την κατάσταση αλλά παραμένει ένα τεράστιο θέμα».