Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Άνθρωποι «ξεχασμένοι» στα κρατητήρια για μήνες – Αλλοδαπός έγκλειστος για ένα χρόνο

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν βλέπουν το φως του ήλιου για μήνες και μπορεί να μην έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Ζουν σε συνθήκες χειρότερες από κρατούμενους φυλακών, αν και δεν έχουν καταδικαστεί… Κρατούμενοι σε κρατητήρια αστυνομικών διευθύνσεων μπορεί να παραμείνουν σε αυτά από έναν έως και έξι μήνες, χωρίς να προαυλιστούν, να πάρουν καθαρό αέρα, να αλλάξουν παραστάσεις. Βρίσκονται σε ένα χώρο τέσσερα επί τέσσερα , βλέπουν ντουβάρια και από τα μικρά παράθυρα που υπάρχουν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου αντιλαμβάνονται όταν ξημερώνει ή νυχτώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, λόγω των ειδικών συνθηκών με τον κορωνοϊό, οι αλλοδαποί που βρίσκονται στα κρατητήρια είναι σαφώς λιγότεροι από ότι παλαιότερα. Όμως και πάλι, όπως τονίζουν αστυνομικοί, υπάρχουν αυτή την περίοδο  άνθρωποι που μπορεί  να παραμείνουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου υπάρχει χώρος για τον προαυλισμό τους, όμως για λόγους ασφαλείας και σημαντικών ελλείψεων σε αστυνομικές δυνάμεις, δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

Στην πλειοψηφία τους οι κρατούμενοι αυτοί είναι από χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου. Μάλιστα παλαιότερα είχε συλληφθεί ένας αλλοδαπός ασιατικής καταγωγής που δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός έμεινε έξι μήνες στα κρατητήρια. Κάποια στιγμή αφέθηκε και συνελήφθη ένα μήνα μετά για να παραμείνει εκεί άλλους έξι μήνες!

Το Creta24 απευθύνθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών σε Ηράκλειο και Λασίθι Γιώργο Πικράκη και Γιώργο Καρτσάκη αντίστοιχα. Και οι δύο αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει, τονίζουν ότι θα πρέπει και για ανθρωπιστικούς λόγους να δίνεται λύση άμεσα. Και οι δύο συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι «οι άνθρωποι δεν μπορεί να μένουν κλεισμένοι στα κρατητήρια και να μην προαυλίζονται». Προσθέτουν ότι τα κρατητήρια δεν είναι φυλακές και η παραμονή τους σε αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε η κράτησή τους να είναι πιο ανθρώπινη. Επίσης, θα πρέπει οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου να είναι πιο γρήγορες. Η Περιφέρεια και όσες υπηρεσίες είναι αρμόδιες θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε οι διαδικασίες να γίνονται ταχύτερα» αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα