Περισσότερες από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2020 κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 47 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η νομικός και υπεύθυνη του SAFELINE Μελτίνη Χριστοδουλάκη ανέφερε πως ο αρνητικός αυτός αριθμός όσον αφορά τις παράνομες σελίδες είναι υψηλός, όμως το θετικό είναι ότι ο κόσμος κατήγγειλε το περιεχόμενο. «Έφτασε στα αυτιά των αρμόδιων αυτά τα θέματα και ότι υπήρξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στο κατέβασμα του περιεχομένου από το διαδίκτυο. Πολύ γρήγορα και συγκριτικά με παλαιότερα έτη».
Μάλιστα, το 72% των ιστοσελίδων κατάφεραν να αφαιρεθούν σε λιγότερο από 3 ημέρες. «Είναι ένα επίτευγμα, τόσο για τη λειτουργία του δικτύου αλλά και των αναλυτών που συνεχώς εκπαιδεύονται ώστε να κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά. Στον αυξημένο ρυθμό των καταγγελιών αποδίδουμε και την ύπαρξη του lockdown. Θεωρούμε ότι δεν ήταν ανεπηρέαστος ο αριθμός αυτός σε σχέση με τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο».
Η κ. Χριστοδουλάκη ανέφερε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα βίντεο και τις εικόνες που ανεβάζουμε με τα παιδιά μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς είναι πολύ εύκολο να παραποιηθεί μια εικόνα και τελικά να ανέβει στο διαδίκτυο με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος.
Τέλος, πρόσθεσε πως στην Κρήτη κατά την περίοδο του lockdown υπήρξε μεγάλη αύξηση στις καταγγελίες ενώ επίσης μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τα θέματα κατάχρησης του διαδικτύου, με κύριο θέμα την ανησυχία των γονέων για το gaming.