Παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν χθες η δικηγόρος και συνήγορος πολλών θυμάτων του οίκου ευγηρίας στα Χανιά Μαρία Παπαδάκη, η οποία απηύθυνε τις ευχαριστίες των οικογενειών που οι συγγενείς τους ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Γηροκομείο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η κα. Παπαδάκη υπενθύμισε πως εδώ και πάνω από ένα μήνα, έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση οι «κεφαλές» της εν λόγω δομής, οι διαχειριστές και οι γιατροί. «Παρόλα αυτά, η δομή εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς αυτούς. Η Εισαγγελία δεν έχει την αρμοδιότητα να κλείσει τη δομή, σχετική αρμοδιότητα έχει η εποπτεύουσα αρχή που είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Θέλω να πιστεύω ότι ο λόγος που δεν παρεμβαίνει η Περιφέρεια είναι γιατί δεν βρίσκεται εναλλακτική λύση για να στεγάσει τα 31 άτομα που βρίσκονται, εξ’ όσων πληροφορούμαι σήμερα εκεί. Μου προκαλεί μεγάλη απορία, γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί η πρόταση που έγινε από το Δημοτικό Γηροκομείο, να μεταστεγαστούν και να φιλοξενηθούν εκεί οι 15 ηλικιωμένοι. Πήγα χθες κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. να ευχαριστήσω το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων για την ευαισθησία του και την άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη αυτή που προέκυψε από την επικαιρότητα προστασίας και φροντίδας των ηλικιωμένων και να διατυπώσω την απορία μου, γιατί μέχρι τώρα η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει αξιοποιήσει αυτή τη διαθεσιμότητα».
Η κα. Παπαδάκη σημείωσε πως όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Γηροκομείου, οι 15 θέσεις προσφέρονται για ανθρώπους που είναι αυτοεξυπηρετούμενοι και σχετικά λειτουργικοί. «Συνεπώς εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα ήταν όμως μια αρχή προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, που απ’ότι έχω αντιληφθεί απασχολεί την Περιφέρεια Κρήτης, ποια λύση θα εξευρεθεί για τους περιθαλπόμενους. Ήταν το ίδιο το πρόβλημα που κατά τις δηλώσεις των τοπικών αρχών όταν τους είχε απασχολήσει το 2010, όταν υπήρχε απόφαση σφράγιση της δομής, που δεν υλοποιήθηκε διότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στέγασης, γνωρίζουμε ότι ο μικρός αριθμός διαθέσιμων κλινών στα Χανιά, σχετίζεται με τη γένεση και τη δυσλειτουργία της συγκεκριμένης δομής και με το όλο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από το 2009. Επομένως είναι απορίας άξιο γιατί οι θέσεις που βρέθηκαν δεν αξιοποιούνται».
Πρόσθεσε δε, πως όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου, για να αξιοποιηθούν οι θέσεις, πρέπει να παρέμβει η Περιφέρεια Κρήτης και όχι μεμονωμένοι συγγενείς με δικές τους αιτήσεις. «Περιμένουμε την πολιτεία να αντιδράσει και με δεδομένη την έκταση που είχε πάρει το ζήτημα, τη σοβαρότητα που φέρεται να έχει, τις καταγγελίες και την ασκηθείσα ποινική δίωξη για αδικήματα κατά της ζωής, πρέπει η πολιτεία να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει».
Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η κα. Παπαδάκη, διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 31 υπερήλικες στην ιδιωτική δομή. «Οι υπεύθυνοι γιατροί και διαχειριστές της δομής είναι προσωρινά κρατούμενοι. Κατά τα λοιπά, πληροφορούμαι ότι γίνονται έλεγχοι, αν δεν κάνω λάθος και καλώ προς τούτο να επιβεβαιώσει η εποπτεύουσα αρχή, σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν βαρύτατες παρατυπίες στο προσωπικό. Λόγο για τον οποίο η διαχείριση της δομής και μέσω πληρεξουσίου βγήκε για να αναζητήσει νέους νοσηλευτές».
Άμεση η ανταπόκριση του Δήμου Χανίων για τους ηλικιωμένους
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημείωσε πως το Δημοτικό Γηροκομείο προσφέρει και καλύπτει ανάγκες που υπήρχαν και ανάγκες που πλέον έχουν βγει σε μια δημόσια συζήτηση.
«Το ιδιωτικό γηροκομείο, πραγματικά με θλίψη και αποτροπιασμό μάθαμε και είδαμε τις κατηγορίες που απήγγειλε η Δικαιοσύνη και ελπίζουμε σύντομα να αποδοθεί Δικαιοσύνη για όσα φέρονται να κατηγορούνται. Κυρίως το Δημοτικό Γηροκομείο, ένα από τα λίγα της χώρας, λειτουργεί κάτω από άλλες συνθήκες, προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι δημόσιες δομές πρόνοιας έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούν να απαντήσουν στα θέματα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την πρώτη στιγμή, που είχαμε ενημέρωση είπαμε ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε. Όμως το Δημοτικό Γηροκομείο, θέτει συγκεκριμένα κριτήρια. Δυστυχώς αυτό επιβάλει την ανάγκη να μπορέσουμε να φροντίσουμε τους ηλικιωμένους και οι προϋποθέσεις είναι οι άνθρωποι, οι τρόφιμοι, να είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, γιατί δεν θέλουμε να μετατραπεί το Δημοτικό Γηροκομείο, σε ίδρυμα ανιάτων ή ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη. Θέλουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μικρή κοινωνία των ατόμων της τρίτης ηλικίας ζωντανή και ενεργή. Έτσι κάναμε γνωστή τη διαθεσιμότητα αυτή και οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι σε θέση να αξιολογήσουν ποιοι άνθρωποι είναι αναγκαίο να μεταφερθούν» τόνισε κλείνοντας.