Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: «Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων» λένε οι ειδικοί – Τι ισχύει για τις επαναμολύνσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αύξηση κρουσμάτων μετά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, στην χώρα αλλά και στην Κρήτη, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETΑ και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Κοφτερίδης, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη και οφείλεται κυρίως σε δύο πράγματα. «Έχουμε τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που κυριαρχούν στο νησί μας, από την άλλη έχουμε χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, η χρήση μάσκας κυρίως έχει δραματικά μειωθεί σε κοινόχρηστους χώρους. Αποτέλεσμα αυτών των δύο ήταν μια μικρή αύξηση στα κρούσματα. Τα μοντέλα τα προβλεπτικά που έχουμε στη διάθεση μας, δεν θα έχουμε σημαντική αύξηση, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, όταν κάνεις προβλέψεις μπορεί να πέσεις έξω. Άρα λοιπόν, παρακολουθούμε, διαπιστώνουμε και ανάλογα θα παρθούν μέτρα αν χρειαστεί. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, ήταν κάτι αναμενόμενο, μια μικρή αύξηση που δεν μεταφράζεται σε νοσηλείες, να πιεστεί δηλαδή το σύστημα υγείας».

Πρόσθεσε δε, πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη από τις μελέτες αν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι ηπιότερες, όμως οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται από τη σοβαρή νόσο και τη νοσηλεία. «Ο μεγάλος αριθμός των εμβολιασμών, τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεση μας, τα χάπια που δίδονται στους ανθρώπους για τις επιπλοκές και τα οποία προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσο, όλα αυτά είναι όπλα που μας βοηθούν πολύ ώστε και με τις υποπαραλλαγές, να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τις νοσηλείες και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα, σίγουρα αναμένεις αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ, γιατί οι πληθυσμοί που προσβάλλονται είναι ευάλωτοι άνθρωποι, ανοσοκατασταλμένοι, μεγάλες ηλικίες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αυτό έρχεται να προσθέσει μια σοβαρή νόσο που τους αποδιοργανώνει».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο νεότερο που να αφορά ένα νέο εμβόλιο ενώ παράλληλα γίνονται μελέτες από δύο εταιρίες επάνω στις υποπαραλλαγές της Όμικρον. 

Όσον αφορά τις επαναμολύνσεις, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές της νόσου δεν έδιναν μεγάλα ποσοστά επανανόσησης, ήταν γνωστό ότι μπορεί να συμβεί αλλά σε ένα ποσοστό περίπου 1%. «Με τις νέες υποπαραλλαγές, το πρόβλημα έχει διογκωθεί, υπάρχει ανοσιακή διαφυγή, επανανόσηση σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο, περίπου είναι 10  – 15 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος ξανά. Αυτό συμβαίνει μετά το τρίμηνο συνήθως ή το τετράμηνο του εμβολιασμού. Η επανανόσηση υπάρχει και μπορεί να συμβεί».

Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει, όμως με τις νέες υποπαραλλγές που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, δεν αποκλείεται να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. «Πιθανότατα θα νοσήσουν ή έχουν νοσήσει αλλά ήταν ασυμπτωματικοί, υπάρχει αυτή η νόσος που δεν το διαπιστώνει κάποιος γιατί δεν έχει κάνει εξετάσεις. Δύσκολα θα ξεφύγει κάποιος από τον ιό. Θα τον έχουμε ανάμεσα μας, τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο, όχι όμως από το να μη νοσήσουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα