Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να μείνουν στα… αζήτητα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τη φυγή εργατών από την ύπαιθρο συνιστούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που απειλεί κοινωνία και οικονομία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα με τον υπεδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής, τις τιμές για τα λιπάσματα, των ζωοτροφών, των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα. 

«Όλα αυτά σε ένα πακέτο μέσα, λέγονται κόστος παραγωγής, έχουν υπερδιπλασιαστεί, έχουν περάσει τη διπλή τιμή από τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές στα προϊόντα παραμένουν χαμηλές, δεν μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψουν το κόστος παραγωγής και υπάρχουν οι χειρότερες περιπτώσεις όπου τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα, απούλητα και βλέπουμε χρεοκοπημένους παραγωγούς. Είμαστε μπροστά από μια επερχόμενη διατροφική κρίση και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’αυτό, δεν σκύβει πάνω στο πρόβλημα ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα και να μην βρεθούμε στην κατάσταση, να έχουμε τη δυναμική των προϊόντων και να τα χάσουμε ώστε να βρεθούμε σαν τις άλλες χώρες και να μην έχουμε διατροφικό προϊόν» σημείωσε ο κ. Καμπιτάκης.

Τόνισε δε, πως ο κίνδυνος του να μείνουν τα προϊόντα στα αζήτητα ή να μην μπορούν καν να συγκομιστούν, είναι κάτι παραπάνω από… ορατός. «Τι θα γίνει με τα σταφύλια το επόμενο διάστημα; Τις ελιές πάνω από τα ελαιόδεντρα; Γιατί το ζήσαμε και στα θερμοκήπια, στις υπαίθριες καλλιέργειες με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, διότι δεν έχουμε ένα σωστό πλαίσιο ώστε να έρχονται οι εργάτες γης, να εργάζονται κανονικά. Το τελευταίο διάστημα έχουμε χάσει χιλιάδες εργάτες γης, που οι περισσότεροι έχουν πάει στην Ιταλία ή σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα αλλά και γενικότερα στους τομείς, έχουμε θέμα στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, στον επιχειρηματικό χώρο αλλά το κομμάτι αυτό που ενδιαφέρει εμάς, διότι θα μείνουν τα προϊόντα αμάζευτα, είναι ο πρωτογενής τομέας, δεν έχουμε εργατικό δυναμικό».

Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, το πρόβλημα αυτό δεν ξεκίνησε φέτος αλλά είναι ορατό τα τελευταία χρόνια. «Δυστυχώς, όλο λύνεται το πρόβλημα και όλο άπιαστο είναι, κάπως οι εργάτες πρέπει να έρχονται οργανωμένα, να μπορούν άμεσα να έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ώστε ο παραγωγός να τους βάζει εργόσημα, να δουλεύουν νόμιμα. Όμως το πλοαίσιο δεν υπάρχει και δεν φτιάχνεται, δεν ξέρουμε το λόγο, αντί να φέρνουμε εργατικό δυναμικό όπως έγινε στην Ιταλία, που ζητούσαν οργανώσεις γύρω στους 100 χιλ. οικονομικούς μετανάστες έφτιαξαν το κομμάτι αυτό. Απλοποίησαν τις διαδικασίες και έχουν πάρει γύρω στους 70 χιλ.».

Μάλιστα, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με το ντόπιο εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα. «Δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές μόνο από ντόπιους, δεν φτάνει το εργατικό δυναμικό».

Κλείνοντας, ο κ. Καμπιτάκης αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις των αγροτών λέγοντας πως από χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι πληρωμές κάτι που… δεν φαίνεται να έγινε. «Οι απλήρωτοι αγρότες είναι πολλοί, έμειναν 20 – 25 χιλ. παραγωγοί, είχαμε θέματα με χιλιάδες ελέγχους που μετέπειτα. Ήρθε ο παραγωγός αντιμέτωπος με κάποια θέματα που δεν ήξερε όταν ενεργοποίησε τα δικαιώματα και είχε ως αποτέλεσμα, οι δύο δόσεις και η εκκαθάριση, να έχουν γίνει 102 δόσεις. Οι παραγωγοί ακόμη και σε αυτόν τον καιρό είναι απλήρωτοι, επειδή λήγει η προθεσμία, στην συμβατική υποχρέωση που έχει χώρα μας ως κράτος μέλος, μέχρι τέλος Ιουνίου πιστεύω ότι θα πληρωθούν. Είναι 100 περιπτώσεις που οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει λεφτά, πρέπει η πληρωμή να γίνει τώρα. Έχουμε πληροφορίες ότι τα χρήματα θα είναι 130 – 150 εκ. ευρώ, εύχομαι να είναι έτσι και όχι λιγότερα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα