Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός με τον οποίο συναντάται σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή όλους τους αρχηγούς των κομμάτων με στόχο να επιτευχθεί σύμπλευση αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το «ραντεβού» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά στις 11:00 το πρωί, ενώ στις 12:15 ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα συναντηθεί στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.
Με φόντο τη συναίνεση
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται και την ψήφο τους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 εγκύρων ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους αστερίσκους του ΚΚΕ που μαζί συμπληρώνουν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει. Καθώς μόνο οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ (22) από μόνες τους δεν φτάνουν για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να «αδειάσει» εντελώς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ.
Γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινός τόπος ως προς την ουσία κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα προσθέσει στη δυναμική της κυβέρνησης και θα της δώσει πολιτικό αέρα στην περίπτωση που γίνει νόμος του κράτους. Η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού γιατί πολιτικά πιστώνονται προς την Νέα Δημοκρατία και όχι τόσο προς το κόμμα του κ. Τσίπρα.
Ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων
Για το λόγο αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ψήφους των κατοίκων του εξωτερικού με το νόμο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό δεν θα πρέπει οι ψήφοι αυτοί να προσμετρώνται στο τελικό εθνικό αποτέλεσμα. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να καταστεί αντισυνταγματική διότι δημιουργούνται ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση, που ρίχνει στο τραπέζι η αξιωματική αντιπολίτευση, προσβάλλει στην ουσία τους ίδιους τους ομογενείς που θέλουν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, επιμένουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».
Η άποψη τού ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είναι κοντά στην ψήφιση του νόμου και διάκειται θετικά. Διαφέρει, ωστόσο, από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σε επιμέρους σημεία, όπως στη δημιουργία των ψηφοφόρων του εξωτερικού που θα μπορούν να έχουν δική τους εκλογική περιφέρεια. Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι η στάση τους δεν καθορίζει και την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση. «Δεν είναι προαπαιτούμενο το ένα με το άλλο» ξεκαθαρίζει συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά.
Τα «μαθηματικά» και η πρόσκληση
Η ψήφος του απόδημου ελληνισμού έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με τρεις σημαντικές παραμέτρους: αλλαγή εκλογικού νόμου, εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και στο βάθος σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια κρίσιμη εξίσωση στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να βρει την λύση.
Τα «μαθηματικά» πάντως είναι στο όριο, αφού αν δεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι ενάντια στην ενισχυμένη αναλογική, τότε έχουμε την ακόλουθη εξίσωση: 86 ο ΣΥΡΙΖΑ και 15 το ΚΚΕ = 101.
Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων συγκεντρώνουν 199 κι όχι 200 βουλευτές.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης, μετά το ταξίδι του στο Κάιρο θα ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των ομογενών. Η πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου θα απευθυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη για το τέλος της εβδομάδας.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να υπάρξει μια λύση – πακέτο και για την συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι προφανές ότι η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ + ΚΚΕ: 101 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πυροδοτεί ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη αν και επισήμως κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μια τέτοια εξέλιξη.
Το άλλο σενάριο που βρίσκεται επί χάρτου έχει να κάνει με το άρθρο 54 του Συντάγματος. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όμως, το άρθρο 54 πρόκειται επίσης να αναθεωρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση η αναθεώρησή του απαιτεί 180 βουλευτές. Επομένως αν 180 βουλευτές δηλαδή ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μειώσουν τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από 200 σε 180 τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.
Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να συμφωνήσουν πρώτα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μετά να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.
Σε αυτή την περίπτωση ξεπερνιέται η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ:101. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι δεν θα παίξει με το Σύνταγμα.
Πηγή: cnn.gr