Πολιτικός σεισμός στη Νότια Κορέα μετά την απόφαση του αρχηγού του κράτους να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, προτού την πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν. Η άρση έγινε λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το παραλίγο πραξικόπημα στη Νότια Κορέα αποφεύχθηκε με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ να αναγκάζεται να άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά το μπλόκο από το κοινοβούλιο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, διεμήνυσε πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ αν δεν παραιτηθεί «αμέσως», μετά τον ολιγόωρο στρατιωτικό νόμο που κήρυξε στη χώρα.
Πρόσθεσε επίσης πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο της χώρας και κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος), ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν κάλεσε να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.
Ο κ. Χαν είπε ακόμη πως εισηγήθηκε ο κ. Γιουν να αποπεμφθεί από το κόμμα, αλλά τα στελέχη της παράταξης δεν συναινούν, εξέφρασαν διάφορες απόψεις.
Να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους».
Ζητούν παραίτηση του Προέδρου
Εντωμεταξύ πλήθος νοτικορεατών βρίσκεται από χθες στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση ή διαφορετικά την αποπομπή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.
Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα με τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό συνασπισμό της Νότιας Κορέας, την Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Σεούλ. Το συνδικάτο, ανέφερε το Reuters, έχει δεσμευτεί να απεργήσει μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν.
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
Νότια Κορέα: Το χρονικό της άρσης του στρατιωτικού νόμου
Συγκεκριμένα, ο Γιουν κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα – υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Ο λόγος που ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο
Μπροστά στην πολιτική πίεση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια, προκαλώντας διαδηλώσεις κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας.
Το διάγγελμα έκανε τους πολίτες να σκεφτούν ότι σχετίζεται με τη Βόρεια Κορέα ή με ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας, όπως ένα τρομοκρατικό γεγονός ή ένα πραξικόπημα.
Ομιλία του προέδρου Γουν / Φωτογραφία AP
Ωστόσο, έγινε αρκετά γρήγορα σαφές ότι ο Γιουν προέβη σε αυτή τη δραστική κίνηση ως απάντηση σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων, σύμφωνα με το BBC.
Έχοντας χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στο έτος, η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε μια σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του.
Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι οδηγήθηκε στο σημείο να επικαλεστεί τον στρατιωτικό νόμο -προσωρινή διακυβέρνηση από τον στρατό- για να αποκρούσει τις πολιτικές επιθέσεις.
Ο Guardian σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι για πολλούς που παρακολουθούν από έξω, το ξαφνικό πολιτικό χάος φαίνεται να έχει προκύψει από το πουθενά, ωστόσο, εντός της Νότιας Κορέας, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Κιμ Μιν-Σέοκ είχε προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι ο Γιουν ετοιμαζόταν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Κορεάτες αναλυτές λένε ότι οι ανησυχίες είχαν αυξηθεί μετά την πλήρωση πολλών βασικών στρατιωτικών θέσεων, που σχετίζονται με την άμυνα, την αντικατασκοπεία και τις πληροφορίες για τη Βόρεια Κορέα, από άτομα που αποφοίτησαν από το ίδιο σχολείο με τον πρόεδρο.
Η αρχή του τέλους της προεδρίας του Γιουν;
Η απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο έθεσε σε αμφιβολία το πολιτικό του μέλλον.
Ο Γιουν είχε νικήσει στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας το 2022 εν μέσω κύματος δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική και σκανδάλων, αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό μέλλον της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.
Οι ηγέτες της Δύσης τον υποδέχτηκαν ως εταίρο στην προσπάθεια που ηγούνται οι ΗΠΑ για την εδραίωση συνεργασίας μεταξύ των χωρών που ανησυχούν για τον αυξανόμενο αυταρχισμό της Κίνας, της Ρωσίας, αλλά και της Βόρειας Κορέας.
Όταν ο Γιουν μιλούσε για μια εξωτερική πολιτική κοινών δημοκρατικών αξιών, συγκέντρωνε κατηγορίες που έκαναν λόγο για αυταρχική ηγεσία στο εσωτερικό ενώ εντείνονταν οι φόβοι για σκληρότερες καταστολές.
Η χθεσινή κίνηση του Γιουν έρχεται την ώρα που η Νότια Κορέα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος συγκρούστηκε με τον προκάτοχο του Γιουν για το εμπόριο και την πληρωμή των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
«Για έναν πρόεδρο που έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στη διεθνή φήμη της Νότιας Κορέας, η κίνησή του καθιστά τη Νότια Κορέα πολύ ασταθή», δήλωσε ο Μέισον Ρίτσι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών Hankuk στη Σεούλ. «Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος, αλλά και στη διπλωματική θέση της Νότιας Κορέας στον κόσμο».
Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου θα περιπλέξει τις συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας σε περισσότερες πολυεθνικές διπλωματικές προσπάθειες.
Η Τζένι Τάουν της δεξαμενής σκέψης Stimson Center με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι η κίνηση φαινόταν «απελπισμένη και επικίνδυνη» και μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της προεδρίας του Γιουν.
«Ήταν ήδη αντιδημοφιλής, αλλά αυτό μπορεί να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποπομπής του», είπε.
Ν. Κορέα: «Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει», είπε ο αρχηγός του κόμματός του
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Νότια Κορέα έκρινε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, που ανήκει στην παράταξη, πρέπει να λογοδοτήσει.
Αιτία φυσικά είναι η απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο τη νύχτα, που μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως αίρεται.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ / Φωτογραφία AP
«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», δήλωσε σε κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του Κόμματος της Εξουσίας του Λαού, ο Χανγκ Ντονγκ-χουν, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
Η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του προέδρου Γιουν
Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα απαίτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «εξέγερση» διότι επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, προτού αποφασίσει την άρση του.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ / Φωτογραφία AP
«Μολονότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, είναι αδύνατο να αποφύγει τις κατηγορίες για εξέγερση» σε βάρος του, τόνισε σε δελτίο Τύπου ο Παρκ Τσαν-ντε, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Γιουν «πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
Ανακούφιση από τις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανακούφιση» για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προχώρησε στην άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε μερικές ώρες νωρίτερα.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που ο πρόεδρος Γιουν ανέκρουσε πρύμνα» μετά την «ανησυχητική» απόφασή του «να κηρύξει στρατιωτικό νόμο» κι ότι «σεβάστηκε την ψήφο του κοινοβουλίου (της Νότιας Κορέας) για τον τερματισμό της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.