Το απρόβλεπτο των τουρκικών κινήσεων δημιουργεί συνθήκες εγρήγορσης και ετοιμότητας την Αθήνα.
Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει πέραν του ρητορικού παραληρήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε εθνική συσπείρωση και η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ευθείες απειλές Ερντογάν στην Ελλάδα: «Θα το μετανιώσετε, όπως πριν έναν αιώνα»
Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί, πλέον, ευθέως την Ελλάδα και χθες το βράδυ φρόντισε να το κάνει και στα ελληνικά. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε μέσω twitter τα όσα προκλητικά, παράνομα και ανιστόρητα είπε κατά της χώρας μας στην ομιλία του στη Σμύρνη, γράφοντας τα μηνύματα του στα ελληνικά. Η απειλή πολέμου που εξαπέλυσε, περιελάμβανε προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας «να συνετιστεί», αλλιώς «θα το μετανιώσει» και θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες, «όπως πριν από έναν αιώνα». Άμεση και σκωπτική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά» και φρόντισε να του θυμίσει ότι «η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές». Πρόκειται για την δεύτερη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χθες που απαντά άμεσα στις προκλήσεις Ερντογάν. Αυτό δείχνει μια αλλαγή τακτικής, καθώς μένει πιστό στην αποφυγή της ακραίας και επιθετικής ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά, η απάντηση θα έρχεται άμεσα. Το μήνυμα είναι ότι σε κάθε πρόκληση, κάθε ρητορική επίθεση και κάθε απειλή η αντίδραση θα είναι ακαριαία, κάτι που θα γίνει και στο πεδίο αν η Άγκυρα αποφασίσει να περάσει την ένταση σε αυτό.
Ψύχραιμη, αλλά και αποφασιστική αντεπίθεση της Αθήνας – Με «όπλο» τη διπλωματία
Η Αθήνα έχει επιλέξει να αντιτάξει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και διπλωματική αντεπίθεση. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε και την εθνική συσπείρωση στην οποία κάλεσε όλους «απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα». Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σημείωσε ότι «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» και επανέλαβε την άποψη του ότι ένα «ισχυρό κράτος σήμερα είναι ένα σταθερό κράτος». Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας θυμίζει διαρκώς στις διεθνείς επαφές του ότι η Τουρκία έχει σε ισχύ το «casus belli» εναντίον της Ελλάδας και χθες, το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε 16 χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με την Άγκυρα να απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Παράλληλα, οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε πρόκληση, προβοκάτσια ή προσπάθεια νέας εισβολής μεταναστών υποκινούμενοι από την Τουρκία, όπως έγινε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.
Η Σύνοδος Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ευκαιρία ανάδειξης της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή
Η διεξαγωγή, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης δίνει την ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει στο πεδίο αυτό. Η παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, αναβαθμίζει την σημασία της Συνόδου και των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Η χαμηλή εκπροσώπηση της Τουρκίας, που αποφάσισε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, δείχνει την απομόνωση στην οποία περιέρχεται έναντι της Δύσης, με απόφαση της ηγεσίας της. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να προβάλει τα επιχειρήματα της στο ανώτατο επίπεδο και να προβάλει την αξία των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή τις οποίες οικοδομεί με όλους πλην της Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικότητας και της παραβατικότητας της.
Για τον πρωθυπουργό, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, είναι επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας – αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας.
Πηγή: iefimerida.gr