Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην εύρεση του προσωπικού για να εργαστούν είτε στα ξενοδοχεία είτε στον επισιτισμό.
«Τα αίτια είναι πολλά, τα κύρια που έχουμε δει και καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Υπάρχει εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ρεπό, δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας και υπάρχει άνιση μεταχείριση όσον αφορά το μισθολογικό κομμάτι. Κάνουν υποδεέστερες συμφωνίες, αυτά είναι κάποια από τα βασικά. Βέβαια και η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση, οι συνάδελφοι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές επιβαρύνσεις. Στράφηκαν σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ντελίβερι και ο κατασκευαστικός κλάδος» τόνισε ο κ. Κοκολάκης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, μεγάλη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση καθώς πρέπει να βρει τρόπους στήριξης για τους εργαζόμενους του επισιτισμού – τουρισμού. «Ήδη το τελευταίο Ταμείο Ανεργίας, που πήραν οι άνεργοι τελείωσε. Άρα, υπάρχει ένα τρίμηνο μέχρι να εργαστούν ξανά και να μπουν χρήματα στις τσέπες μας. Η ακρίβεια καλπάζει, τι θα γίνουν οι άνεργοι; Πρέπει να αποδοθούν κίνητρα από την πολιτεία, ένα μεγάλο θέμα είναι και η τουριστική εκπαίδευση που έχει γίνει μια υποβάθμιση των σχολών, είτε είναι ΙΕΚ είτε είναι μετεκπαίδευση, που κάθε χρόνο αυτά τα τμήματα έχουν αρχίσει να λειτουργούν, από αρχές Ιανουαρίου, αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει ακόμη η μοριοδότηση των σπουδαστών που δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη μετακπαίδευση τους».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, το κτίριο της Σχολής στο Κοκκίνι Χάνι είναι ακατάλληλο για τους σπουδαστές. «Πριν λίγες ημέρες οι σπουδαστές, έκαναν μάθημα δια ζώσης στο ΕΛΜΕΠΑ και δυστυχώς τα εργαστήρια γίνονται σε αίθουσες που είναι κονσερβοποιημένοι και έχουν δύο μάτια και δύο κατσαρόλια για πρακτική. Αν θέλουμε τουρισμό με τέτοιες συνθήκες δεν θα το επιτρέψουμε, πρέπει όλοι οι φορείς να ενδιαφερθούν, αν θέλουμε να έχουμε ένα ποιοτικό τουρισμό».
Κλείνοντας, ο κ. Κοκολάκης σημείωσε πως εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα στο εργατικό δυναμικό της κουζίνας και της καμαριέρας.