Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Κραυγή αγωνίας» από αγρότες και κτηνοτρόφους – «Ερημοποιείται η ύπαιθρος της Κρήτης, είμαστε υπό εξαφάνιση»

Πρέπει να διαβάσετε

Με τον πιο δραματικό τρόπο, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, για ακόμη μια φορά «χτύπησαν» καμπανάκι κινδύνου στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας πως η ύπαιθρος του νησιού ερημοποιείται, αφού κανείς νέος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.

Δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, αυξημένα μεταφορικά κόστη, χαμηλές τιμές στο γάλα και σε άλλα προϊόντα που παρέχουν στην αγορά, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου παρουσίασαν στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα, στην διάρκεια συνάντησης που είχαν στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι πήγαν με «μικρό καλάθι» στην συνάντηση, που δεν κατάφερε να γεμίσει από τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού, καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις για το πως η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν και όπως είπαν έχουν ως αποτέλεσμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης να βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

«Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και οι τιμές στο γάλα ακριβές. Θέλουμε επίσης να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Δεν ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός πως θα αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής», ανέφερε το μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης.

Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Update με την Σώτια Πεντεδήμου, δεν αμφισβήτησε το αυξημένο κόστος παραγωγής, ανέφερε πως το Υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να βρίσκεται στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων με παρεμβάσεις στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τη μετάκληση ξένων εργατών γης.

«Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές; Εμείς καλούμαστε να τις πληρώσουμε. Οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι βιώσιμος και δεν έχει κίνητρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.

Ο Γιάννης Γλεντζάκης, Πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, ζήτησε διαφορετική αντιμετώπιση της Κρήτης από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς τα κόστη είναι πιο αυξημένα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την κτηνοτροφία αλλά πρέπει να βοηθήσει και το κράτος. Υπάρχουν χωριά στην Κρήτη που ζουν μόνο από την κτηνοτροφία», ανέφερε ο Ταμίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Σηφάκης. 

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως κτηνοτρόφοι της Κρήτης μετρούν ακόμη πληγές από το πέρασμα της πανώλης των αιγοπροβάτων που έπληξε και περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου και είχε ως αποτέλεσμα τα σφαγεία του νησιού να παραμείνουν κλειστά για εβδομάδες, με σημαντικά έσοδα από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου να χάνονται. Οι δύο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πανώλη και θανάτωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο είδαν την Τρίτη χρήματα από τις αποζημιώσεις στους λογαριασμούς τους, που φτάνουν περίπου τις 80.000 ευρώ συνολικά για το νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου αν και έφυγαν απογοητευμένοι από την συνάντηση με τον Υφυπουργό, ευελπιστούν οι δεσμεύσεις του να γίνουν πράξεις, ενώ ζήτησαν συνάντηση και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

Για διαχρονικά προβλήματα στη μελισσοκομία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Κώστας Λεονταράκης, επισημαίνοντας ότι οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν την επόμενη χρονιά να μην έχουν καθόλου εισόδημα.

Όπως επεσήμαναν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα χρήματα που μπαίνουν πλέον στα σπίτια τους είναι ελάχιστα και τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα