Με μια βαρυσήμαντη ομιλία, ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩΝίκος Κοτζιάς, ξεκίνησε την προγραμματισμένη περιοδεία του, «για μια δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει», από το Ηράκλειο.

Ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε τη διαφωνία του για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως είχε προτείνει την αλλαγή κυβερνητικού σχηματισμού. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς είπε πως αρχικά η κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, που στόχο είχε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και επομένως σε αυτό το σχήμα υπήρχε χώρος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ο Τσίπρας έσωσε την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ και συμπλήρωσε πως εφόσον ο στόχος επετεύχθη πλέον δεν υπάρχει χώρος για τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση με κέντρο την αριστερά στην οποία να συμμετέχουν και κινήματα του κεντρώου δημοκρατικού χώρου, ενώ τόνισε πως σε αυτόν τον σχηματισμό δεν μπορεί να συμμετέχει το ΚΙΝΑΛ, την ηγεσία του οποίου χαρακτήρισε διεφθαρμένη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα πως το ΠΡΑΤΤΩ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε έναν τέτοιο κυβερνητικό σχηματισμό.

Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση σε όσους του καταλόγισαν ευθύνες για την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «καραγκιοζιλίκια» τα όσα είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία απαιτεί σοβαρότητα και όχι χλεύη».

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται κι απαξιώνεται όταν δεν πολεμάς τη διαφθορά. Ο πατριωτισμός απαιτεί σοβαρότητα. Είναι εκφυλιστικά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στον Τύπο τελευταία», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στην παραίτησή του κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «εγώ στέκομαι απέναντι σε αυτούς που με τις θέσεις τους οδηγούν σε αποσταθεροποίηση τη χώρα» και πρόσθεσε: «Αυτά που συνέβησαν δεν είναι προσωπικές αλλά πολιτικές επιθέσεις και γίνονται για να φοβηθούν και να κλείσουν στόματα. Εγώ, λοιπόν, ούτε φοβάμαι ούτε κανείς μπορείς να μου κλείσει το στόμα».

«Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι, ούτε υποκύπτω σε ατζέντες. Δεν πρέπει να αφήνουμε να εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε την ομιλία του κ. Κοτζιά: