Για την επόμενη μέρα στον τουρισμό της Κρήτης, εν αναμονή της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων από τον Πρωθυπουργό, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου.
Μάλιστα εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το απόγευμα εκτός από τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Περιμένουμε να ακούσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ακούσω με προσοχή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και θέλω να ακούσω μέτρα τα οποία θα είναι ρεαλιστικά και ορθά, προστατεύοντας την Υγεία αλλά να επιτρέπουν στην Ξενοδοχεία, ειδικά την κρητική να απλώσει και να μη χαλάσουν την τουριστική εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κώτσογλου τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυτά που «θα καθορίσουν δικαιοσύνη και αδικία, πρακτικότητα και μη πρακτικότητα, ευελιξία και μη ευελιξία, αύξηση μεγάλη ή μικρότερη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρηματιών του κλάδου».
«Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού του νησιού, ήταν εκεί, έχουν γίνει προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Κώτσογλου τονίζοντας πως από την Κρήτη έχουν πέσει προτάσεις στο τραπέζι και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου.
«Ξέρουμε την θεματική μας αρχιτεκτονική και στοχεύουμε εκεί που πρέπει. Θέλω να πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα μιλάμε εξειδικεύοντας θέματα και την πρακτική εφαρμογή μέτρων που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να σου δίνουν ένα θάρρος να προχωρήσεις στο επόμενο λήμμα και όχι να σε αποθαρρύνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης και σημείωσε πως αφού καθοριστούν, θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από θέματα ανάμεσα, με πρώτο τη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο και να καλύψουν τη λειτουργία τους.
Η ρευστότητα, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κώτσογλου, θα πρέπει να βρεθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία, από το Κράτος, σε συνεργασία με το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι οι Τράπεζες και θα πρέπει να συμμετάσχει και ο πράκτορας όταν θα έχει -έστω και λίγες- δεδομένες πωλήσεις. «Εάν το θέμα δεν λυθεί με αυτό τον τρόπο, την τετράδα που ανέφερα, επιχειρηματίας, κράτος τράπεζες και πράκτορας, τότε θα υπάρχει πρόβλημα».
«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέχρι στιγμής, για τον Τουρισμό είναι ελλιπέστατα», συνέχισε ο αντιπεριφερειαρχης.
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρώτο χρηματοδοτικό μέτρο το οποίο δόθηκε αμιγώς από τη Κυβέρνηση είναι πολύ μικρό. Η επιδότηση των τόκων καθώς και η επιδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορούν μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή η Κρήτη βρίθει από αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η Κρήτη έχει το 32% των «πεντάστερων» της Ελλάδος αλλά μετά να θέλουμε να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναρωτήθηκε ο κ. Κώτσογλου.
Τέλος ο κ. Κώτσογλου, ανέφερε ότι όλος ο τουριστικός κλάδος περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό και ουσιαστική στήριξη προς τους εργαζόμενους στον τουρισμό. «Είναι αναγκαία η επιδότηση της εργασίας και να δοθούν κίνητρα», κατέληξε.