Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Κρήτη αλλά με ελάχιστες θέσεις για τουριστικά σκάφη

Πρέπει να διαβάσετε

Τον καθόλου ικανοποιητικό αριθμό θέσεων ελλιμενισμού για τουριστικά σκάφη στην Κρήτη, αν και είναι το πρώτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και από τα θαλάσσια ύδατά του διέρχεται περίπου το 6,5% της συνολικής κίνησης σκαφών αναψυχής της χώρας, καταγράφει μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα για λογαριασμό της διαΝΕΟσις κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας.

 

Στην ίδια μελέτη διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα συνολικά, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικών λιμένων (μαρίνες, καταφύγια, αγκυροβόλια), ενώ καταγράφονται μόνο 250 τουριστικοί λιμένες συνολικής χωρητικότητας 15.015 θέσεων ελλιμενισμού και μέση χωρητικότητα ανά μαρίνα τις 60 θέσεις. Στον αντίποδα, πρωτοπόρος θεωρείται η Σουηδία με 2.000 μαρίνες και 500.000 θέσεις ελλιμενισμού.

«Αν και η Κρήτη είναι από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς, σίγουρα έχει έλλειμμα καθώς βρήκαμε περίπου μόνο 753 θέσεις σε μαρίνες, αριθμός ιδιαίτερα μικρός συγκρινόμενος με άλλες περιφέρειες της χώρας. Μία μαρίνα υπάρχει κοντά στην περιοχή των Γουβών η οποία διαθέτει τις μόνες 72 θέσεις στον Ν. Ηρακλείου, στον Άγιο Νικόλαο καταγράψαμε περίπου 250, στον Ν. Ρεθύμνου 170 και στον Δήμο Καντάνου-Σελήνου στον Ν. Χανίων 140» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Βαγγέλας ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη μαζί με τον Καθηγητή Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Πάλλη.

Ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Βαγγέλας

Ο κ. Βαγγέλας αναφέρθηκε και στο θέμα της χωροθέτησης μαρίνας στο Ηράκλειο, που είχε στο παρελθόν αποφασιστεί, στην πρόσφατη αποχωροθέτησή της και την εκ νέου συζήτηση για τη δημιουργία μίας νέας μαρίνας κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εξάλλου, το σύνολο των παράκτιων δήμων της Κρήτης είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε μαρίνες, εφόσον όμως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία (μεταφορικές υποδομές, υποδομές κοινής ωφέλειας, τουριστικές υπηρεσίες, εμπορική δραστηριότητα κ.α.).

«Το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει σε τουριστικά λιμάνια υπάρχει στη χώρα μας, λείπει όμως η ελκυστικότητα του νομοθετικού πλαισίου που είναι πολύ γραφειοκρατικό με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία ανάθεσης, κατασκευής και λειτουργίας ενός τουριστικού λιμένα να απαιτεί πολύ χρόνο» τόνισε ο κ. Βαγγέλας προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει, παράλληλα με την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη που φέρνει μία τέτοια επένδυση, χωρίς τον αποκλεισμό τους από το παράκτιο μέτωπο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα