Η σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι στο «στόχαστρο» της ασθένειας πλέον μπαίνουν για τα καλά ολόκληρες οικογένειες. Όπως επιβεβαιώνεται τόσο από το ρεπορτάζ όσο και από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το κατώφλι των νοσοκομείων περνάνε ταυτόχρονα πολύ κοντινοί συγγενείς.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο και η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη. Παρατηρούμε σημαντική αύξηση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

«Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι και λόγω των μεταλλάξεων -κυρίως της βρετανικής που είναι πιο μεταδοτική– μπορεί εύκολα να μολύνει ολόκληρη την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου τονίζοντας το φαινόμενο της διασποράς του κορωνοϊού μέσα σε ολόκληρες οικογένειες.

Οι δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου επιβεβαιώθηκαν σε ρεπορτάζ του OPEN. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις της στο OPEN, η Γαρυφαλιά Βουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», τόνισε ενδεικτικά: «Ένας από τους ασθενείς που νοσηλεύαμε έζησε πολύ δραματικές στιγμές δεδομένου ότι κατά τη νοσηλεία του έχασε τη σύζυγο και την πεθερά του, οι οποίες βρίσκονταν σε άλλες κλινικές. Επιπλέον, εκτός από τον ίδιο, νοσηλευόταν και ο γιος του στη ΜΕΘ».

Πηγή: ethnos.gr