Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Το Creta24 στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Περίπου 70 χιλιάδες δείγματα έχουν εξεταστεί στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Και μπορεί τις πρώτες μέρες τα δείγματα που έφταναν στο εργαστήριο να ήταν μερικές δεκάδες, όμως πλέον καθημερινά ελέγχονται περισσότερα από 1.500 δείγματα, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν μέσα στην ίδια μέρα. Δεν είναι τυχαίο πως όση ώρα βρεθήκαμε στο εργαστήριο, έφθαναν συνεχώς τεστ, είτε από νοσοκομεία είτε από ιδιωτικά εργαστήρια ή από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου.

Αυτό που τόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος στο Creta24, είναι πως όλα τα δείγματα φτάνουν στο εργαστήριο με όλα τα πρότυπα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η παραλαβή αλλά και το άνοιγμα των δειγμάτων γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Όπως καταλαβαίνετε πλέον οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι πολύ μεγάλες και αυξάνονται συνεχώς. Το εργαστήριο λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα με το προσωπικό να δείχνει αυταπάρνηση για να έχουμε έγκαιρα τα αποτελέσματα των δειγμάτων.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Σουρβίνος.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης έχουν εξεταστεί περίπου 55.000 δείγματα που έχουν ληφθεί από τουρίστες. Κάτι που σημαίνει πως στο νησί έχουν γίνει περίπου 15.000 τεστ σε πολίτες από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα όμως το εργαστήριο συμμετέχει σε και σε μία μεγάλη ερευνητική προσπάθεια που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Το εργαστήριο συμμετέχει σε μία μεγάλη εμβληματική δράση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έχει σκοπό να διερευνήσει όλο το γεννητικό υλικό των θετικών δειγμάτων στον κορωνοϊό και τι αλληλεπιδράσεις και συσχετίσεις υπάρχουν μεταξύ γονιδιωμάτων του ιού που ανιχνεύονται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά περιβάλλοντα όπως είναι η Κρήτη και σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας και να γίνει μία σύγκριση μεταξύ τους. Παράλληλα γίνεται και η ανάλυση των δειγμάτων για την οροεπιδημιολογική μελέτη που έχουμε σχεδιάσει στο Πανεπιστημίο Κρήτης με εκλεκτούς συναδέλφους για την περιφέρεια Κρήτης.» δήλωσε ο κ. Σουρβίνος.

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ που ενημερώθηκε πλήρως για τη λειτουργία του εργαστηρίου βλέποντας από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούν οι εργαζόμενοι για την εξέταση των δειγμάτων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα