Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της πρώτης προδημοσιευμένης μελέτης στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που παρουσιάζει το τοπικό μέσο Voria.gr, εξετάστηκε πώς αναπτύσσονται τα επίπεδα αντισωμάτων 14 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών (εκ των οποίων το 60% γυναίκες), οι οποίοι εμβολιάστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι το 92.24% (392/425) των ατόμων ανέπτυξαν υψηλό τίτλο (>50 AU/mL) IgG αντισωμάτων.
Υψηλές τιμές αντισωμάτων για τους κάτω των 50 ετών
Αναλυτικότερα, 362 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL, ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων.
Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δεν διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικιακές ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60.
Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.
Η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη για το εμβόλιο
Αυτή είναι σύμφωνα με την βορειοελλαδίτικη ιστοσελίδα, η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος. «Το ποσοστό είναι πολύ καλό, όπως και οι τίτλοι αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν πολύ πάνω από το όριο των 50.
Αυτό είναι ένα σημάδι ότι στη δεύτερη δόση θα πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι και θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη, όπως λέει η εμπειρία μας από τα εμβόλια. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι το εμβόλιο δουλεύει καλά, όπως έδειχναν οι κλινικές μελέτες, εάν το συνδυάσουμε και με τις ανάλογες ενδείξεις που έχουμε από το Ισραήλ», δήλωσε στη Voria.gr ο συντονιστής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαζήσης.
Σε ό,τι αφορά τη στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ηλικιών άνω των 50 και κάτω των 50 ετών, ο καθηγητής εξήγησε πως «είναι λίγο πολύ αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η ηλικία να πέφτει η ανοσιακή απάντηση», ωστόσο στη δεύτερη δόση θα φανεί πόση πραγματικά είναι η μείωση.
Ο κ. Παπαζήσης ανέφερε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της ανοσίας. «Ταυτόχρονα, έχουμε λίγα δείγματα από Moderna, ενώ προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε μία μικρότερη ομάδα σε ηλικιωμένους άνω των 85, περίπου 150 με 200 άτομα.
Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε συνεργασία με κάποιο από τα κέντρα υγείας, μήπως καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα και από το εμβόλιο της Οξφόρδης».
Η ταυτότητα της μελέτης
Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας (RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS CoV 2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.
Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Πρόεδρο ΕΝΛ και Συντονίστρια των δύο Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”). Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” ήταν οι Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (επιμελήτρια Α’ Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (καρδιολόγος – εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (χημικός) και ο Νικήτας Παπαδόπουλος (πυρηνικός ιατρός, αντιπρόεδρος Συντονιστικής Ομάδας Εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).
Πηγή: iefimerida.gr