Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του καθολικού lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται και οι ειδικοί είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής. Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι επιστήμονες θεωρούν προαπαιτούμενο να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έχουν σπάσει κάθε «μαύρο» ρεκόρ τον τελευταίο μήνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Open, άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, με την εισήγηση των ειδικών να αναμένεται την προσεχή Πέμπτη. Για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει πιθανότατα μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι αποφάσεις των ειδικών δεν έχουν ακόμα ληφθεί καθώς εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα Δημοτικά, τα οποία έκλεισαν τελευταία.
Όπως ξεκαθάρισε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, «με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάδοση του ιού στις ηλικίες αυτές, το πιο πιθανό είναι αυτό (σ.σ. το άνοιγμα των Γυμνασίων – Λυκείων) να γίνει μετά τις γιορτές. Επομένως αυτό που συζητάμε και θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες είναι το άνοιγμα των Δημοτικών».
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων του lockdown είναι οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία καθώς φοβούνται ένα τρίτο, χειρότερο κύμα. « Η πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το θέμα, όπως και οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνοι», δήλωσε στο Open ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «εκείνο που θα μας επιστρέψει με ασφάλεια να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα θα είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Θα πρέπει να δούμε τους 600 διασωληνωμένους, να κατεβαίνουν.
Σύμφωνα με το Open, με τα βάση τα έως τώρα δεδομένα, η πιθανότερη ημερομηνία για ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς, είναι η Δευτέρα στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά. Παράλληλα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τον τομέα της εστίασης, ενώ το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων, με ορθίους, αναμένεται να αργήσει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της την προσεχή Παρασκευή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ μετά το Πάσχα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν μέρος των οικονομικών τους ζημιών τους.
2.199 τα κρούσματα της Δευτέρας – 111 νέοι θάνατοι
Στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό την 1η Δεκεμβρίου καταγράφονται 111 θάνατοι, καθώς και 2.199 κρούσματα, ενώ 596 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται:
- 2.199 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.
- 4.919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 28.590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
- 596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 65 έτη. Οι 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επιπλέον, τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, καταγράφησαν 111 ακόμα θάνατοι στη χώρα. Συνολικά τα θύματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 2.517. Οι 1.021 (40.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Μαύρα» ρεκόρ σε νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο
Μόνο ως «μαύρος» μπορεί να χαρακτηριστεί ο φετινός Νοέμβριος, καθώς είναι ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας, όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, από την περασμένο Μάρτιο, όταν και καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στη χώρα, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 626 θάνατοι από τον φονικό ιό. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο, οι νεκροί σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.780 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.
Όσον αφορά στους διασωληνωμενους, οι 135 του Οκτωβρίου, εκτινάχθηκαν, καθώς μέσα στον Νοέμβριο είχαμε 600 περιπτώσεις που χρειάστηκε να δισωληνωθούν στις ΜΕΘ. Σημειώνεται, ότι κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 100.
Τεράστια είναι η αύξηση και των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στον «μαύρο» Νοέμβριο. Από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, συνολικά είχαμε 39.251 κρούσματα κορονοϊού, ενώ για τον μήνα Νοέμβριο, τα κρούσματα κορονοϊού εκτοξεύθηκαν στα 66.020. Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία η Θεσσαλονίκη διότι εκεί έχει καταγραφεί το 20% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού του Νοεμβρίου.
Πηγή: ethnos.gr