Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Συντριπτική επικράτηση της Όμικρον 5 στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Κορύφωση του νέου κύματος κορωνοϊού σε μία ή δύο εβδομάδες από σήμερα βλέπουν οι ειδικοί, οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, στη συνέχεια αναμένεται να μπούμε σε φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο θα είναι αργή.

Ειδικά για την Κρήτη, σημείωσε ο κ. Σουρβίνος, όπου η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή Όμικρον 5 του κορωνοϊού «σαρώνει» και η κινητικότητα του πληθυσμού λόγω του τουρισμού είναι αυξημένη, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για άμεση πτώση των κρουσμάτων. «Η Όμικρον 5 έχει φτάσει στο 97-98% των κρουσμάτων. Έχει διώξει την προηγούμενη παραλλαγή, την Όμικρον 2», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μάσκες σε χώρους με συνωστισμό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της Όμικρον 5, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αυτά είναι πυρετός, πονοκέφαλος και πονόλαιμος στην συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που δεν χρίζουν νοσηλείας, ενώ δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά πνευμονία.

Ένας επιπλέον λόγος που ο καθηγητής χτύπησε «καμπανάκι» κινδύνου είναι το γεγονός ότι ακόμα και σε άτομα που νοσούν από την Όμικρον 5 με ήπια συμπτώματα, παρατηρείται πως τα rapid test βγαίνουν θετικά πολλές φορές με καθυστέρηση 1-2 ημερών. Ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα δεν πρέπει να επαναπαύονται με ένα αρνητικό τεστ, αλλά να επαναλαμβάνουν την εξέταση την επόμενη ημέρα και να απομονώνονται καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Στην Κρήτη, όπως τόνισε ο καθηγητής, συνεχίζουν να εντοπίζονται και δείγματα ασθενών θετικά σε περισσότερες από μία παραλλαγές του κορωνοϊού. «Βρίσκουμε κάποια δείγματα ασθενών που μπορεί να έχουν ένα μείγμα στελεχών, το οποίο προκύπτει από εμμένουσα λοίμωξη από την Ο2 την οποία διαδέχεται λοίμωξη με άλλο στέλεχος του ιού», δήλωσε.

Τέλος, οι επαναλοιμώξεις είναι κάτι ακόμα που προβληματίζει τους ειδικούς στο τρέχον κύμα του ιού, καθώς αγγίζουν ποσοστά του 10-12% του συνόλου των κρουσμάτων. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Σουρβίνος στη σημερινή συζήτηση της επιτροπής των ειδικών του ΕΟΔΥ αποφασίστηκε να γίνει μια μελέτη αναφορικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι νοσούν για δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό και κατά πόσο αυτά είναι πιο έντονα ή όχι.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα