«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων υποπαραλλαγών της Όμικρον στο νησί.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό ενώ τα στοιχεία στην χώρα μας είναι περίπου 10-20 θάνατοι ημερησίως, επομένως είμαστε στο κατώτερο διψήφιο ποσοστό αλλά όχι σε μονοψήφιο.
«Οι ΜΕΘ είναι περίπου μέχρι 150 άτομα πανελληνίως, επομένως έχουμε μια πτωτική πορεία στους βαριά νοσούντες και στα κρούσματα που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Όσον αφορά τις υποπαραλλαγές, υπάρχουν αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν μεγάλη διαφορά ως προς την μεταδοτικότητα ή πόσο βαριά νόσηση μπορούν να προκαλέσουν. Το κυριότερο είναι αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, ο υπάρχον εμβολιασμός φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικός ως προς την πρόληψη της βαριάς νόσησης γιατί βλέπετε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε αλλά μπορούμε να το περάσουμε με ήπια χαρακτηριστικά και να μην οδηγηθούμε σε βαριά νόσηση» τόνισε.
Κλείνοντας, η κα. Ψαλτοπούλου σχολίασε πως το χειμώνα υπάρχει πάντα μεγαλύτερη έκρηξη των αναπνευστικών ιώσεων επομένως τότε θα ξεκινήσει παραπάνω και η συζήτηση για την 4η δόση. «Οι 3 κατηγορίες που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μερικώς εμβολιαστεί και τα άτομα με προβλήματα υγείας, πρέπει να προσέχουν περισσότερο γιατί αυτά τα άτομα οδηγούνται σε βαριά νόσηση, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα».