Ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού επί των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, υπολογίζεται σε 6,11% την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22 με 28 Μαρτίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11%, σε σύνολο 101.077 μοριακών και 178.664 rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.616 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σε σύνολο 55.000 τεστ περίπου. Επομένως, και σε ημερήσια βάση, ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται άνω του 6%.
Σταθερός την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός, στο 6%, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο, η επιτροπή ειδικών παρακολουθεί στενά τη θετικότητα, όπως προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία, όπως, για παράδειγμα, από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, κι αυτό γιατί έτσι ενδέχεται να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Γιατί ο δείκτης θετικότητας εμφανίζεται πολύ πιο υψηλός κάποιες ημέρες
Παρατηρώντας όμως τον δείκτη θετικότητας ανά ημέρα, διαμορφώνεται πολύ πιο ψηλά από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο που ανακοινώνεται.
Για παράδειγμα, την Παρασκευή 26 Μαρτίου και καθώς είχαν πραγματοποηθεί μόλις 12.000 τεστ λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, ο δείκτης θετικότητας διαμορφωνόταν στο 12,4%.
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ένας υψηλός δείκτης θετικότητας μπορεί να σημαίνει φυσικά πως η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι αυξημένη.
Ωστόσο, το ποσοστό ενδέχεται να είναι αυξημένο σε ημέρες που μόνο ένα μέρος πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα παραγωγικής ηλικίας που μετακινούνται περισσότερο εν μέσω καραντίνας κ.λπ.) ελέγχονται. Για παράδειγμα, σε μία ημέρα που δεν διεξάγονται πολλά τεστ κορωνοϊού, είναι πιθανό περισσότεροι πολίτες με συμπτώματα να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας.
Τέλος, σύμφωνα με το CDC, συμβαίνει συχνά τα θετικά τεστ να καταγράφονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, σε σύγκριση με εκείνα που βγαίνουν αρνητικά.
Με άλλα λόγια, είναι πιθανό ο δείκτης θετικότητας να εμφανίζεται πιο αυξημένος όταν τα τεστ κορωνοϊού είναι λιγότερα, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να μην εξαπλώνονται σε άτομα που θα προέκυπταν υγιείς, αυξάνοντας έτσι τα αρνητικά τεστ.
Πηγή: iefimerida.gr