Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Σταθερή αλλά ήπια η πίεση στο ΕΣΥ

Πρέπει να διαβάσετε

Με νέους όρους γίνεται πλέον η διαχείριση του κορωνοϊού στην ενδημική του φάση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός θα συνεχίσει να πιέζει, έστω και ήπια, το σύστημα υγείας για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, καθίσταται σαφές πλέον πως χάρη στα αντιικά φάρμακα μειώνεται δραστικά η επίπτωση της συνεχούς κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα και αποτρέπονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από την αρχή της διάθεσης των αντιικών – Ιανουάριος 2022- έχουν χορηγηθεί περίπου 120.000 θεραπείες, αριθμός που δηλώνει ότι ισάριθμοι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα είχαν δυνητικά οδηγηθεί για νοσηλεία στην περίπτωση που δεν είχαν λάβει εγκαίρως τη θεραπεία κατ’ οίκον μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων covid ή το θετικό τεστ.

Τα οφέλη της αντιικής θεραπείας αποτυπώνονται σε μία νέα ελληνική αδημοσίευτη ακόμη μελέτη, που συνυπογράφουν έγκριτοι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας). Σύμφωνα με αυτήν, με την αντιική θεραπεία μειώνεται έως και 70% ο κίνδυνος της σοβαρής νόσου covid-19, της εισαγωγής σε νοσοκομείο και ιδίως σε ΜΕΘ και της θανατηφόρας κατάληξης. «Τα δεδομένα δείχνουν μείωση έως και 70% του κινδύνου νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και του θανάτου για τους ασθενείς που λάβουν εγκαίρως την αντιική αγωγή κατ’ οίκον» λέει στο ΘΕΜΑ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης.

Το όφελος, μάλιστα, μεγιστοποιείται, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, για τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και πειθαρχημένους ασθενείς, δηλαδή για εκείνους που ολοκληρώνουν τη θεραπεία, και δεν λαμβάνουν τα μισά ή όσα χάπια κρίνουν σκόπιμο. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία θεραπεία δεν διακόπτεται επειδή μπορεί να υποχωρούν τα συμπτώματα και να νιώθουμε καλύτερα. Η ολοκλήρωση της αγωγής εγγυάται αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Δυστυχώς όμως σε φάρμακα, όπως τα χάπια, εγκυμονεί αυτός ο πειρασμός, δηλαδή να ληφθούν κάποια και όχι όλα. Αυτό εντοπίστηκε και στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την πλατφόρμα διάθεσης των αντιικών. Είναι πολύ σημαντικό, βεβαίως, ότι το 75% των ασθενών ολοκλήρωσε την φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει ο κ. Λουκίδης.

To αποτύπωμα του Απριλίου

Οι κοινωνικές, θρησκευτικές αλλά και πολιτικές συναθροίσεις του Απριλίου άφησαν πιο έντονο επιδημιολογικό αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. Οι σκληροί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση παρέμειναν σε ελεγχόμενα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δύο εβδομάδες, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την περασμένη Τετάρτη, οι εισαγωγές σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 37% και γενικά οι νοσηλείες κατά 26%. Οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν τους 1.000, εκ των οποίων οι 245 στις ΜΕΘ.

«Μετά το Πάσχα αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα. Ωστόσο, χάρη στον εμβολιασμό και την ανοσία, για τους περισσότερους η covid είναι μία ήπια νόσος. Για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους όμως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά. Καταγράφεται αύξηση μετρήσιμη στα νοσοκομεία, αλλά τα κρούσματα στην κοινότητα είναι πολλαπλάσια. Επειδή δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ, γίνεται υποκαταγραφή και υποδιάγνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το κρίσιμο είναι να απομονώνεται όποιος έχει και το ελάχιστο σύμπτωμα γριπώδους συνδρομής, διότι πρέπει να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι. Με πυρετό, έστω και δέκατα, ατονία, μυαλγία, βήχα, καταρροή δεν επισκεπτόμαστε άλλα άτομα που μπορεί να είναι ευάλωτα και να νοσήσουν σοβαρά εάν εκτεθούν σε ιικό φορτίο. Τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον γιατρό τους σε περίπτωση νόσησης» επισημαίνει η πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ των ΤΕΠ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Η έξαρση του κορωνοϊού αποτυπώνεται στη διάθεση των αντιικών φαρμάκων. Πριν από το Πάσχα υποβάλλονταν περίπου 150-200 αιτήματα καθημερινά για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών για τη θεραπεία κατ’ οίκον. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα ο ρυθμός των αιτημάτων άλλαξε. Μάλιστα, την Πέμπτη 20 Απριλίου υποβλήθηκαν 420 αιτήσεις για θεραπεία κατά της λοίμωξης covid-19. Πάνω από 600 αιτήσεις υποβλήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Προχθές ο ρυθμός διάθεσης των αντιικών χαπιών υποχώρησε και πάλι σε περίπου 200 αιτήσεις για θεραπεία ημερησίως. Όπως επισημαίνουν γιατροί του ΕΣΥ, με δεδομένα τα προβλήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, κάθε ημέρα νοσηλείας που κερδίζεται με αντιική αγωγή κατ’ οίκον είναι πολύτιμη, τόσο για την υγεία των ίδιων των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας.

Πώς επηρεάζει το ΕΣΥ η ενδημική φάση του κορωνοϊού

«Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της λοίμωξης covid-19 έχουν πλέον περάσει και η νόσος δεν επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που ίσχυε τα προηγούμενα 2 χρόνια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια άλλη, επιθετική συμπεριφορά του ιού ούτε ανησυχούμε για τις παραλλαγές του. Όμως δεν φαίνεται καθόλου πιθανή η υποχώρηση της κυκλοφορίας του. Η ενδημικότητα του ιού, όπως την βιώνουμε, έχει το βαρύτερο αποτύπωμα που έχουμε δει σε αναπνευστικό ιό στο ΕΣΥ, αποτύπωμα που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται και θα ταλαιπωρεί τις ευάλωτες ομάδες ασθενών που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία» λέει στο ΘΕΜΑ ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νοσηλευόμενοι με covid θα ασκούν σταθερή πίεση στο ΕΣΥ και θα οδηγήσουν σταδιακά σε αλλαγές στη λειτουργία των νοσοκομείων. «Οι νοσηλευόμενοι δεν θα πέσουν κάτω από 500, αλλά μπορεί να ανεβαίνουν όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα. Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει σταδιακά είναι η εκπαίδευση των γιατρών, που καλούνται ήδη να διαχειριστούν στην κλινική πράξη τις πολλαπλές επιπτώσεις ενός αναπνευστικού ιού. Θα χρειαστεί να αλλάξει η χρηματοδότηση των νοσοκομείων ώστε να λάβουν περισσότερους πόρους για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με covid ή με long covid. Θα χρειαστεί ακόμη να καλυφθούν από την πολιτεία και οι νέες προφυλακτικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα για τους περισσότερο ευάλωτους όπως οι ανοσοκατασταλμένοι» περιγράφει ο κ. Μαγιορκίνης τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει στο σύστημα υγείας της χώρας μας ο κορωνοϊός, ο «μόνιμος κάτοικος των νοσοκομείων» όπως τον χαρακτηρίζει.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα